full screen background image

11 septembrie – “Shopping pentru școală”

doza bun     Se spune că doamnele iubesc shopping-ul… Unele chiar îl consideră sursă de sănătate … Ştiți vorba aceea: terapie prin shopping. În cazul bărbaților, lucrurile se complică puțin. Poți să-i numeri pe degete pe aceia ce iubesc dute-vino-ul printre rafturile înghesuite. Mulți preferă doar să finanțeze cumpărăturile, dacă este cazul.

Dar, când vine vorba de a cumpăra cele necesare la școală juniorilor familiei, lucrurile se schimbă. Doamnele și domnii devin, aproape în egală măsură, de interesați și mult mai dispuși în a face echipă în goana după cumpărăturile ce vor constitui trusou-ul în noul an școlar… Pentru că, nu-i așa?, e o chestiune de RESPONSABILITATE, ca tot ce e legat de școală.

Mă gândeam la felul în care se defășoară cumpărarea rechizitelor, în numeroase familii. Să o luăm metodic, ca la școală…

Se disting două mari categorii de cumpărători.

Prima ce are ca principal criteriu prețul. Un preț mare e garanția calității! Astfel, ghiozdanul va avea un erou cât mai impunător. Copertele vor fi cele mai strălucitoare, pentru a putea fi deosebite cu ușurință din noianul ce se adună în clasă. Stiloul va fi cel mai scump, pentru că doar așa cel mic va scrie corect ortografic și plăcut văzului, din punct de vedere caligrafic. Tot ce e scump, e bun!

Să nu ne lungim și să trecem la  a doua categorie de clienți în căutare de rechizite… Un preț cât mai accesibil e cel care face diferența! Caietele cu coperte verzi și galbene ca pe vremea copilăriei părinților. Ghiozdanul… cel de anul trecut. A fost cumpărat cu gândul de a fi folosit mulți ani de acum încolo. De aceea  e mare, mare!…  ca o sacoșă uriașă agățată de spatele cam mic… Dar copilul crește repede și i se va potrivi de minune! Cu stiloul e o loterie, ce-i drept. Dar nu-i nimic! Se cumpără un set de zece la trei lei bucata, și îi vor ajunge școlarului un an întreg!

Aș putea să mă opresc din enumerarea categoriilor de părinți, toți grijulii și dornici de a le asigura celor mici logistica necesară succesului școlar…

Ar fi nedrept, însă, să nu menționez pe final și o a treia categorie de părinți de școlari și asta pentru că e o categorie destul de numeroasă… sper! Sunt părinții care aleg ghiozdanul fără să neglijeze aspectul (pentru că trăim, ce-i drept, într-o lume în care și cei mici au învățat devreme că aspectul contează…). Decid să aleagă un ghiozdan a cărui culoare să nu sufere prea mult în urma frecventelor impacturi cu asfaltul, ghețușul sau alte capcane cu care se întâlnește școlarul. Dar, dincolo de aspect, știu că este mai important ca ghiozdanul să fie adecvat vâstei celui care îl va folosi, astfel încât să-i protejeze pe cât posibil coloana vertebrală, nu foarte greu (măcar când e gol). Un ghiozdan bine compartimentat, astfel încât manualele și caietele să aibă locul lor, fără să riște o întâlnire cu aromele gustării din pauza mare sau să se întâlnească, accidental, cu vitala apa din sticla pentru școală.

Părinți care aleg caietele nu după coperte strălucitoare sau care stârnesc nostalgii, ci după filele ce trebuie să fie veline, pentru a nu absorbi cerneala. Care, înainte de a cumpăra stiloul, nu se uită la preț, de-i mare sau mic, ci iau stiloul între degete, asemeni unui școlar, pentru a vedea dacă este prea greu sau prea ușor, dacă nu alunecă printre degete, aleg o peniță ce pare a scrie nu foarte gros, căci va aluneca prea ușor pe hârtie. Complicat cu stiloul, ce-i drept, dar nu imposibil!

Și, chiar dacă lista dată de doamna profesor e la fel de lungă, indiferent de categoriile de cumpărători, ne oprim aici, conștienți fiind că a cumpăra rechizite potrivite e mai greu decât oricare altă ședință de shopping. Dar cum spuneam… logistica adecvată poate să asigure și succesul școlarului. Deci, merită efortul!

Și nu uitați, dragii mei, să consumați zilnic… doza de educație!

0:00

comments

comments