Iulia a avut întrebări și în această săptămână pentru specialistul Wellness, Mihai Holovate.
Acesta ne-a spus ce putem să mâncăm dimineața, aşa încât să fie sănătos, să țină de foame și să nu necesite mult timp în bucătarie.
Micul dejun ar trebui să fie cea mai importantă masă a zilei.
Din nefericire însă, mulţi oameni renunţă la aceasta, acordând prioritate altor activităţi.
“Micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei, după cum știm cu toții. Pentru început, trebuie să înțelegem compoziția organismului. Avem peste o sută de trilioane de celule și fiecare celulă are nevoi specifice, aici vorbim despre proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase. Avem nevoie să consumăm micul-dejun, pentru a ne reface toate rezervele de energie consumate peste noapte, trebuie să mâncăm dimineața aproximativ 25-30 % din cantitatea zilnică necesară de proteină pentru a avea energie pentru prima parte a zilei.”
O masă de dimineaţă sănătoasă ar trebui să conţină cereale integrale (pâine integrală, biscuiţi din făină integrală, fulgi de orez, ovăz, grâu, porumb, năut) care asigură necesarul de fibre, având, de asemenea, rol de protecţie gastrică.
Micul dejun ar trebui să mai includă produse lactate (surse de calciu şi proteine), ouă, fructe şi băuturi calde.
“Dacă mâncăm pâine cu dulceață, într-adevăr, este foarte gustosă, dar nu ține de foame, la fel și covrigul ține foarte puțin de foame. Dacă nu mâncăm dimineața, nu avem energie, nu ne putem concentra bine la muncă, luăm multe gustări, iar asta în timp duce la îngrășare.”
Întrebare Iulia: Dacă găsim informațiile pe net, de ce mai avem nevoie de un nutriționist?
“Trebuie să fim foarte atenți, pentru că există riscul ca acele informații să nu fie validate de un specialist, când urmăm sfaturi de la persoane neavizate, nu se face un program pentru fiecare persoană în parte. Este vorba despre monitorizare și despre ceea ce înseamnă a mânca corect pentru a ne putea menține pe termen lung.”
Un mic dejun potrivit te va ajuta să-ţi începi ziua în formă maximă şi-ţi va da energie şi vitalitate pentru întreaga zi!
Câteva dintre sfaturile lui Mihai Holovate le puteţi asculta mai jos.