full screen background image

Bătrâni lăsaţi fără mari sume de bani, de persoane pe care le-au lăsat să le intre în case, sub diverse pretexte

portofel cu bani     Postul de poliție Drăgușeni a fost sesizat, joi, la ora 10.00, despre faptul că o persoană necunoscută a sustras, din locuința unui bătrân, de 80 de ani, din localitate, o sumă de bani.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 09.55, profitând de neatenția și inocența bătrânului, sub pretextul schimbării sumei de 500 de lei, o persoană necunoscută i-a sustras din locuință 1.000 de lei, după care a plecat cu o mașină.

În acceaşi zi, la ora 11.00, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată de o femeie, de 91 de ani, din localitate, despre faptul că, în ziua precedentă, persoane necunoscute i-au sustras din locuință o sumă de bani.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, miercuri, în jurul orei 09.00, la locuinţa persoanei vătămate s-a prezentat un bărbat necunoscut, care s-a recomandat ca fiind de la o firmă de utilități.

Sub pretextul unor verificări, a stat circa 10 minute cu persoana vătămată, în bucătăria apartamentului, unde a efectuat nişte măsurători, fără să-i elibereze vreun document ori să-i solicite vreo sumă de bani pentru serviciul prestat.

În acest timp, uşa de acces în locuinţă a fost lăsată neasigurată, existând posibilitatea ca o altă persoană să fi pătruns în imobil.

Ulterior, după o oră de la plecarea persoanei,  bătrâna a constatat că din locuință i s-a sustras suma de 7.330 de lei și o verighetă din argint, valoarea prejudiciului fiind de circa 7.500 de lei.

La ora 11.59, Poliția municipiului Fălticeni a fost sesizată, prin 112, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras o sumă de bani unei femei, de 95 de ani, din localitate.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în timp ce se afla singură la domiciliu, victima a fost contactată de un bărbat, care a intrat cu curtea sa, pentru schimbul unei sume de bani.

Astfel, după ce victima s-a întors și a deschis portofelul, în care avea suma de circa 4.000 de lei, profitând de neatenţia ei, bărbatul i-a sustras banii, după care s-a urcat într-un autoturism şi a plecat.

În cele trei cauze s-au întocmit dosare penale, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de poliţişti,  pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciilor.

Pentru prevenirea unor asemenea infracţiuni, este important ca, pe lângă activităţile realizate de poliţie şi populaţia să adopte anumite măsuri de protecţie.

În acest sens, poliţiştii recomandă:

– Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii , firme de curierat, comis voiajori, etc.), decât dupa ce acestea se legitimează (actul de identitate si legi¬timatia de serviciu) şi vă creează convingerea că au calitatea invocată.

– Aceeasi atenţie trebuie să o acordaţi şi celor care se prezintă ca fiind prieteni cu o anumita rudă aflata în străinatate şi doresc să vă predea un colet sau alte bunuri, în schimbul unei sume de bani.

– Fi.i aten.i la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplator. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să patrundă în locuinţă, cu scopul de a sustrage bani sau bunuri.

– Nu cumparaţi obiecte de la persoane care va abordează la domiciliu sau în preajma zonelor comerciale, sub pretextul că le vând la preţuri mai mici decât valoarea reală. Puteţi fi înşelaţi şi să constataţi acest lucru când este prea târziu.

– Efectuaţi schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afişate.

– Achiziţionaţi produse doar de la agenţii economici care oferă certificate de garanţie pentru marfa vândută, evitându-se în acest fel achiziţionarea unor produse contrafăcute.

– Nu daţi curs tuturor anunţurilor publicitare din mass-media, în care se prezintă oferte foarte avantajoase de servicii sau se oferă spre cumpărare bunuri a căror preţ este mult sub preţul pieţei.

– Nu vă încredeţi în intermediari sau comisionari neautorizaţi, ori în persoanele care promit vindecări miraculoase.

– Nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică, fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

– Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, li se recomandă să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane neautorizate.

– Nu daţi curs mesajelor (SMS) primite pe telefonul mobil prin care se solicită efectuarea unor plăţi sau a reîncărcării cu cartele valorice în schimbul accesării unor potenţiale câştiguri în bani sau bunuri.

Dacă aveţi suspiciuni cu privire la o anumită persoană, sesizaţi de îndată organele de poliţie sau, în cazuri urgente, apelaţi  POLIŢIA, la numărul de telefon 112!

comments

comments