full screen background image

Proiectul „Ecouri” selectează candidaţi din rândul sucevenilor supuşi riscului de excluziune socială

tineri romi     „Ecouri – Măsuri inovatoare de dezvoltare a economiei sociale bazate pe avantajele competitive în Maramureş şi Bucovina” este un proiect confinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1: „Dezvoltarea economiei sociale”. Valoarea proiectului este de 4.176.536,00 lei, iar perioada de implementare este 22 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2015.

Proiectul este implementat de Asociaţia Kelsen Baia Mare în calitate de beneficiar şi de partenerii SC Centrul de Excelenţă pentru Resurse Comunitare SRL Baia Mare, SC Pol Succes SRL Baia Mare, Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară Suceava, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociaţia KULT-ART Suceava, precum şi Confederation of European Firms, Employment Initiatives and Cooperatives, Belgia.

Obiectivul general al proiectului „Ecouri” îl constituie dezvoltarea economiei sociale în Bucovina şi Maramureş, prin înfiinţarea a şase întreprinderi sociale, precum şi prin instruirea şi anagajarea persoanelor supuse riscului de excluziune socială şi profesională, cu accent pe populaţia romă, persoane cu dizabilităţi şi femei. În acest sens, partenerii suceveni urmăresc deschiderea în scurt timp a unei agenţii de turism, a unei cooperative de artizanat meşteşugăresc şi a unei cooperative de fabricare a ambalajelor din hârtie şi carton. Înfiinţarea acestor întreprinderi presupune crearea unor locuri de muncă special destinate sucevenilor care aparţin grupurilor vulnerabile şi care au astfel o şansă reală la recalificare profesională, la integrarea pe piaţa muncii şi la asigurarea unui trai mai bun.

Proiectul este în plină desfăşurare în această perioadă pentru selectarea candidaţilor din grupuri sociale vulnerabile în localităţile din judeţul Suceava, atât din mediul rural, cât şi urban. Persoanele vizate sunt în principal femei, persoane care au părăsit de timpuriu şcoala, cele cu venit minim garantat, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului şi victime ale violenţei în familie. Pe lângă aceştia, vor fi recrutaţi şi manageri pentru întreprinderile sociale care urmează să fie înfiinţate, precum şi specialişti implicaţi în domeniul economiei sociale.

În urma procesului de selecţie, toţi cei care doresc să-şi dezvolte competenţele profesionale şi să îşi crească şansele de angajare pot beneficia de consiliere şi de cursuri de formare profesională în urma cărora vor fi eliberate certificate de absolvire ANC. Cursurile sunt subvenţionate şi se desfăşoară pe perioada a trei luni pe domeniile: compentenţe antreprenoriale în economia socială, ghid de turism, animator centre de vacanţă, comunicare în limba engleză, textier publicitate, tehnologia informaţiei şi comunicării şi lucrător în comerţ. La finalul procesului de recrutare şi instruire, 36 de persoane vor fi angajate în întreprinderile nou înfiinţate, dintre aceştia 24 urmând să fie persoane care aparţin de grupurile vulnerabile vizate.

Persoană de contact: Mihaela Apostol – Expert identificare şi selectare grup ţintă – telefon 0751.825.111
E-mail: akultart@gmail.com
Adresa site: http://proiectecouri.ro/

comments

comments