full screen background image

„Sărbători în Siguranţă!”

epureanu     Pentru perioada 28 aprilie- 7 mai, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava demarează campania „Sărbători în Siguranţă!”, acţiune ce face parte din programele preventive pentru anul 2013. Potrivit inspectorului principal Ionuţ Epureanu, din cadrul IPJ, acţiunea porneşte de la faptul că societatea noastră merită să se bucure de mai multă siguranţă, şi de aceea este necesară conjugarea eforturilor tuturor factorilor activi, autorităţi, parteneri privaţi, cetăţeni pentru realizarea controlului social asupra fenomenului criminalităţii.

„Probabilitatea săvârşirii unui delict depinde de întâlnirea în timp şi spaţiu a unui delincvent potenţial şi a unei ţinte care să-l intereseze, în absenţa unei persoane capabile să împiedice producerea faptei. Delincventul potenţial poate fi orice individ suficient de motivat pentru a comite o tâlhărie, un furt din autoturismul tău sau din casa ta. Ţinta poate fi lănţişorul din aur, celularul performant, casetofonul auto, portmoneul bine garnisit sau orice bun vizibil şi accesibil. Persoanele capabile să intervină sunt, în accepţiunea autohtonă, oamenii legii.  În varianta europeană, poliţiştii şi cetăţenii sesizează deopotrivă, fiecare cu mijloacele şi competenţele sale pericolul în care se află o altă persoană, intervin direct sau indirect şi desfăşoară activităţi preventive comune” a precizat inspectorul principal Epureanu. El a mai subliniat că autoprotecţia şi responsabilitatea faţă de viaţa comunităţii reprezintă principalele activităţi ale cetăţeanului în calitate de victimă potenţială şi sunt parte integrantă a vieţii sale cotidiene.

PROMOVAREA PARTENERIATULUI PUBLIC – PRIVAT ÎN ACTIVITATEA DE PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII

 ,,Sărbători în Siguranţă!”

 La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost iniţiate trei programe de prevenire a criminalităţii: Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, Programul de prevenire a infracţiunilor de furt şi Programul de prevenire a infracţiunilor cu violenţă în mediul rural. Cele trei programe au fost implementate la nivelul tuturor poliţiilor municipale orăşeneşti şi posturilor de poliţie.

Importanţa actului preventiv a atras atenţia unui partener din mediul privat SC Security Management Srl Suceava cu sprijinul căruia au fost realizate peste 80.000 de materiale cu caracter informativ.

Materialele vor fi utilizate în cadrul activităţilor preventive iniţiate în cele trei programe dar şi în cadrul campaniei ,,Sărbători în Siguranţă” ce se va desfăşura în perioada aprilie – mai 2013. Mesajele preventive vizează mai multe tipuri de infracţiuni ce înregistrează un trend ascendent în anul 2013.

Astfel, în primele trei luni ale anului au fost sesizate 1136 infracţiuni de furt (faţă de 996 în primele trei luni ale anului 2012). Au fost sesizate 322  furturi din locuinţă( 284 în 2012).

S-au înregistrat 52 de furturi din genţi şi buzunare, faţă de 37 în primele trei luni din 2012.

Un trend descendent îl prezintă infracţiunile de tâlhărie – 21, faţă de 29 în 2012.

Înşelăciunile judiciare înregistrează o creştere de la 193 la 238 fapte în 2013.

Probabilitatea săvârşirii unui delict depinde de întâlnirea în timp şi spaţiu a unui delincvent potenţial şi a unei ţinte care să-l intereseze, în absenţa unei persoane capabile să împiedice producerea faptei.  Delincventul potenţial poate fi orice individ suficient de motivat pentru a comite o tâlhărie, un furt din autoturismul tău sau din casa ta. Ţinta poate fi lănţişorul din aur, celularul performant, casetofonul auto, portmoneul bine garnisit sau orice bun vizibil şi accesibil.

Persoanele capabile să intervină sunt, în accepţiunea autohtonă, oamenii legii.   În varianta europeană, poliţiştii şi cetăţenii sesizează deopotrivă , fiecare cu mijloacele şi competenţele sale pericolul în care se află o altă persoană, intervin direct sau indirect şi desfăşoară activităţi preventive comune.

Autoprotecţia şi responsabilitatea faţă de viaţa comunităţii reprezintă principalele activităţi ale cetăţeanului în calitate de victimă potenţială şi sunt parte integrantă a vieţii sale cotidiene.

Societatea noastră merită să se bucure de mai multă siguranţă, şi de aceea este necesară conjugarea eforturilor tuturor factorilor activi, autorităţi, parteneri privaţi, cetăţeni pentru realizarea controlului social asupra fenomenului criminalităţii.

Tocmai de aceea, vă invităm să ne sprijiniţi în cadrul campaniei ,,Sărbători în Siguranţă”  prin informarea populaţiei şi prin diseminarea recomandărilor preventive, astfel încât să contribuim împreună la creşterea gradului de siguranţă în comunitate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar