full screen background image

Alertă cu bombă la Chișinău, înainte de vizita lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis    Sediile mai multor bănci au fost ținta unor alerte cu bombă în Chișinău, chiar înainte vizita președintelui Klaus Iohannis în capitala Republicii Moldova.

Poliția a fost alertată de paznicii acestor bănci care au primit mai multe mesaje privind așa-zisa amplasare a unor bombe în sediile băncilor.

Reprezentanții Ministerului de Interne au evacuat zona.

Preşedintele Klaus Iohannis va face, marţi şi miercuri, prima vizită oficială în Republica Moldova, după ce pe 18 februarie programul şi Cabinetul prezentate de Chiril Gaburici au fost votate de Parlamentul de la Chişinău, la două luni şi jumătate de la alegerile din 30 noiembrie.

Vizita va debuta, marţi, cu o întrevedere cu omologul moldovean, Nicolae Timofti, urmată de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii. Totodată, şeful statului se va întâlni cu noul premier de la Chişinău, Chiril Gaburici.

În seara zilei de marţi, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va oferi un dineu oficial în cinstea lui Klaus Iohannis, la celebrul combinat de vinuri „Cricova”.

În cea de-a doua zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii principalelor partide politice de la Chişinău: Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), dar şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

De asemenea, şeful statului se va adresa studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova şi va depune o coroană de flori la Monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

În calitate de preşedinte ales, Klaus Iohannis a vizitat Republica Moldova pe 28 noiembrie 2014, prima în afara României pe care a făcut-o după alegerile din noiembrie.

„Vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova”, a afirmat atunci Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Vlad Filat.

Klaus Iohannis a mai spus că „nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României”.

De altfel, Klaus Iohannis a dorit ca prima sa vizită oficială externă în calitate de preşedinte să aibă loc la Chişinău.

Programată pentru 22 şi 23 ianuarie, vizita a fost amânată ca urmare a faptului că nu erau întrunite în Republica Moldova condiţiile pentru vizita de stat a preşedintelui României.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au avut, pe 19 ianuarie, o convorbire telefonică, cei doi şefi de stat apreciind că nu erau întrunite în Republica Moldova condiţiile pentru vizita de stat a preşedintelui român. Totodată, ei au convenit ca vizita de stat la Chişinău a preşedintelui Klaus Iohannis să aibă loc după instalarea unui nou guvern moldovean.

Pe 12 februarie, premierul desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului, astfel că preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat, pe 14 februarie, pe Chiril Gaburici, propus de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), să formeze Guvernul.

Programul şi Cabinetul propuse de Gaburici au primit, pe 18 februarie, votul parlamentarilor moldoveni. Guvernul Gaburici a fost votat de 60 de parlamentari, inclusiv de comuniştii lui Vladimir Voronin.

Întrebat dacă Guvernul Gaburici votat cu sprijinul comuniştilor reprezintă o soluţie bună, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „bine că există un guvern, fiindcă această tranziţie a durat mult”.

„Am spus-o şi rămân la părerea mea: varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate să formeze acest guven. Nu a fost şi s-a ajuns la această soluţie de compromis”, a afirmat, într-un interviu pentru Digi24, şeful statului, pe 19 februarie.

comments

comments