full screen background image

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, la VIVA FM, despre incendiul de la Seminarul Teologic

galeata viva 1501 1     Comisia formată din specialişti pompieri şi poliţişti a întocmit raportul de constatare ştiinţifică în care s-au analizat cinci ipoteze privind izbucnirea incendiului ce a afectat, în data de 8 ianuarie, clădirea în care funcţionau birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi Semninarul Teologic Ortodox.

Concluziile raportului sunt că incendiul a izbucnit în zona spălătorului, iar cauza probabilă de producere a fost flacăra deschisă provenită de la o lampă cu combustibil gazos, folosită fără respectarea măsurilor de protecţie la foc.

Invitat, joi, în emisiunea “Dimineţi animate”, difuzată de Radio VIVA FM, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, a oferit mai multe amănunte referitoare la acest subiect.

Găleată: “Din păcate, un angajat al Arhiepiscopiei a încercat să dezgheţe, cu flacără deschisă, nişte ţevi. Ştiţi că şi noi am avut probleme cu sursele de apă, cu cei doi hidranţi din zonă, care erau îngheţaţi bocnă. Bine, la -17 grade, nici nu te poţi aştepta la altceva. Deci, respectivul a încercat să dezgheţe sursa de apă, bineînţeles că pereţii clădirii, din lemn, s-au aprins imediat. Apa era îngheţată, nici nu a avut cu ce să dea, să facă o primă intervenţie, pentru că acea primă intervenţie ar fi fost vitală. Dacă ar fi avut un stingător, ceva… Probabil a fugit după el, dar, probabil, când a venit încăperea era deja inundată cu fum. Dacă ar fi intrat, cu siguranţă am fi avut parte şi de victime.”

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a mai spus că acea clădire nu avea autorizație, pentru că pur și simplu, nu putea fi autorizată din punct de vedere legal.

Găleată: “Am observat o vânătoare de vrăjitoare, în ultimul timp, și toată lumea arată cu degetul înspre noi. Însă, o clădire construită în totalitate din lemn, nu putea fi autorizată. Acolo, dacă am fi vut un planșeu de beton între etaje, am fi putut pătrunde în interior, dar așa, fiind planșeele din lemn, focul trecea peste tot.”

Alin Găleată crede că se va găsi, până la urmă, o soluție ca seminariștii să-și continue studiile.

Găleată: “Acolo, se făcea un lucru bun și nu putem să arătăm cu degetul. Asta e, s-a întâmplat, dar trebuie să luăm aminte, atunci când construim. Clădirile viitoare trebuie să le facem și cu gândul la acest aspect. Din păcate, mulți mergem pe principiul mie nu mi se poate întâmpla!”

galeata viva 1501 2

comments

comments