Majoritatea românilor sunt îngrijorați și foarte îngrijorați de conflictul din Ucraina, respectiv de atacurile din Irak și Siria ale Statului Islamic, relevă un barometru INSCOP “Adevărul despre România”.
Conform unui comunicat al INSCOP remis luni AGERPRES, cercetarea sociologică a fost făcută în contextul în care anul aceste se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania și Uniunea Sovietică au împărțit teritorii aparținând României și altor state din Europa de Est.
INSCOP Research a testat în ce măsură românii consideră că mai este posibilă astăzi împărțirea controlului asupra României între țări mai puternice iar rezultatele sondajului arată că 34,4% dintre români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în timp ce 44,7% cred că nu. 20,9% reprezintă non-răspunsuri.
În legătură cu situația din regiune, barometrul arată că 67,3% dintre români se declară îngrijorați și foarte îngrijorați de conflictul din Ucraina. 30,1% sunt puțin sau deloc îngrijorați, în timp ce doar 0,9% nu au auzit despre situația din țara vecină.
“Înregistrăm o creștere a ponderii românilor îngrijorați de situația din Ucraina în condițiile în care în mai 2014, corespunzător fazei de atunci a conflictului, 61,9% dintre români erau îngrijorați și foarte îngrijorați iar 35,7% erau puțin sau deloc îngrijorați. 0,8% nu auziseră de acest conflict, iar 1,6% au avut opțiunea nu știu/nu răspund”, arată sondajul INSCOP.
În continuare, 42,3% dintre respondenți cred că actualul conflict din Ucraina este rezultatul luptei pentru influență dintre Rusia și statele occidentale, în timp ce 33,5% cred că are la bază dorința majorității ucrainenilor de a se rupe de influența rusească. 24,3% nu știu sau nu răspund.
Sondajul a testat și reacția românilor față de evenimentele din Orientul Mijlociu. 44% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați de atacurile în Irak ale organizației Statul Islamic din Irak și Levant. 50,1% sunt deloc sau puțin îngrijorați de aceste evenimente, 3,1% dintre respondenți nu au auzit despre noul conflict din Irak iar 2,7% sunt non-răspunsuri.
“Barometrul INSCOP — Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda “Adevărul” în perioada 30 august — 4 septembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.
Leave a Reply