full screen background image

17 februarie – “De-ale câinilor învățături”

doza bun     Cred că v-am vorbit, cândva, despre beneficiile pe care le poate aduce prezența unui animal de companie în familie. În finalul discuției, vă mărturiseam, atunci, cu sinceritate, că voi apela la alte mijloace ce ar aduce ceva avantaje familiei, ca surogat pentru un animal de companie.

Cu vreo două săptămâni în urmă, însă, mi-am zis să depășesc rigiditatea dată de educația primită, legat de creșterea unui animal la bloc. Am încercat să apelez la beneficiile prezenței unui câine în familia mea, măcar și pentru un timp scurt.

Vă mărturisesc că nu sunt vorbe goale cele legate de avantajele unui astfel de nou membru în familie! Așa cum nu sunt vorbe goale nici cele legate de dezavantajele unei astfel de prezențe. Dar dacă vă doriți sporirea numărului de colocatari de apartament cu un câine, să o faceți doar după ce ați anticipat și analizat în amănunt toate cele posibil a se întâmpla mai apoi.

Azi, însă, lăsăm deoparte dilema legată de cât de oportun sau nu este să crești un câine la bloc. Azi, ne imaginăm că un câine ar putea fi mai mult decât un suflet a cărui prezență în viața ta e decisă de educația primită. Azi, ne imaginăm ce sfaturi ar putea să ne dea un câine, dacă ar fi profesorul nostru. Nu strâmba din nas, pentru că s-ar putea să le găsești valabile și demne de luat în seamă!

Deci, posibile sfaturi ale unui patruped: “Când cei dragi vin acasă, aleargă întotdeauna să-i întâmpini!”. Fiți sinceri și numărați de câte ori ați făcut asta în ultima vreme… Alt sfat: “Evită să muști, atunci când este suficient un simplu mârâit.” Chiar așa! Am putea învăța din autocontrolul câinilor ceva. Al treilea sfat: “Indiferent de cât de des ești certat, nu face pe oropsitul și nu te bosumfla; întoarce-te de fiecare dată la cel ce te-a certat și deveniți prieteni”. Se întâmplă, nu-i așa?, ca în multe cazuri cel ce te-a certat să aibă dreptate, chiar dacă ți-e greu să o recunoști. Și-atunci, oameni fiind, presupus a fi dotați cu mai multă inteligență decât un câine, am putea să nu rămânem supărați pe cel ce ne-a apostrofat cu bune intenții. Un ultim sfat: “Dacă ceea ce-ți dorește este îngropat, sapă până când găsești”. Da… la capitolul perseverență e bine să îmbunătățim cu toții și să ne antrenăm cât mai des, măcar privind spre bunele practici ale celui ce latră în schimbul articulării de sfaturi. Ar mai fi câteva ce țin de loialitate sau de a trăi cu bucurie simplitatea fiecărei zile în care ești sănătos.

Mă opresc, însă, aici, cu posibilele sfaturi date de un câine… cu experiență, convinsă fiind că n-am fost pe placul tuturor și, cu siguranță, nu pe placul celor ce consideră că nu mai au nimic de învățat de la ceilalți oameni, nicidecum de la un câine. Acestora nu le sunt de mare folos nici dozele de educație. Pentru toți ceilalți, însă, o zi în care să vă bucurați de cele frumoase ce vi se întâmplă, împărtășind cu ceilalți bucuria. Chiar și făcând piruete, dacă nu o puteți face învârtindu-vă în jurul propriei cozi.

0:00

comments

comments