Cei mai mulţi români (29,8%) ar vota cu Victor Ponta dacă preşedintele PSD ar candida la alegerile prezidenţiale, iar 22,4% cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit unui sondaj INSCOP remis AGEPRES.
În acest clasament, pe poziţia a treia se situează Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) cu 11,3% din opţiunile respondenţilor, fiind urmat de Cătălin Predoiu (PDL) cu 5,8%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 4,5%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 4,4% şi Dan Diaconescu (PPDD) cu 1,8%.
Opţiunile a 20% dintre români vizează o altă persoană pentru funcţia de preşedinte al României, cel mai frecvent fiind avansate numele lui Mugur Isărescu, Klaus Iohannis, Sorin Oprescu sau Călin Popescu-Tăriceanu, relevă cercetarea.
De asemenea, INSCOP precizează că procentele menţionate la această secţiune sunt calculate din totalul celor care au exprimat o preferinţă electorală (82,3% din total). 10% din total eşantion au spus că nu ar vota şi 7,7% au ales nu ştiu/nu răspund.
Cercetarea INSCOP a vizat şi testarea unor eventuale confruntări electorale în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, din totalul populaţiei care a exprimat o opţiune, fără varianta “nu ştiu/nu răspund”. Astfel, într-un duel Victor Ponta – Crin Antonescu, actualul premier ar obţine 53,5% faţă de 46,5% ale liderului PNL. Crin Antonescu ar obţine 50,9% într-o confruntare finală cu Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei acumulând 49,1%. Victor Ponta ar obţine 59,2% faţă de 40,8% Mihai Răzvan Ungureanu într-o finală prezidenţială. Sondajul relevă şi opţiunile românilor şi în cazul altor confruntări, respectiv Crin Antonescu vs. Mihai Răzvan Ungureanu – 56,1% la 43,9%; Crin Antonescu vs. Cătălin Predoiu – 68,4% la 31,6%; Victor Ponta vs. Cătălin Predoiu – 68,6% la 31,4%; Călin Popescu-Tăriceanu vs. Mihai Răzvan Ungureanu – 53,6% la 46,4%.
Chestionaţi cu privire la candidatura unui independent pentru preşedinţia României, 47,4% dintre români au o părere bună despre Mugur Isărescu. 39,5% dintre români au o părere bună despre o candidatură a lui Ion Ţiriac, iar varianta Andrei Pleşu candidat la preşedinţie este receptată favorabil de către 20% dintre respondenţi.
“Desigur, trebuie avut în vedere că această colectare de opinii nu a fost făcută în condiţiile prezentării unor contracandidaţi politici. Aparent, mitul valorii electorale a tehnocratului sau a independentului trebuie judecat cu reţinere, deşi o serie de personalităţi publice neafiliate politic domină topurile de încredere. Convertirea încrederii în scor electoral devine tot mai dificilă pentru independenţi”, spune Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca USL să se prezinte la alegerile prezidenţiale cu un candidat comun, 34,9% dintre cei chestionaţi cred că USL va avea un astfel de candidat, 33,8% cred că PSD şi PNL vor avea candidaţi proprii, în timp ce 31,3% au ales varianta nu ştiu/nu răspund.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 16 – 21 ianuarie. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 36 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 78 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.
Leave a Reply