Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a anunţat, la Târgu Mureş, că se va renunţa la selecţia rezidenţilor pe baza mediei de absolvire, însă se va gândi un alt mecanism în acest sens.
”Vom renunţa cu siguranţă. Deci asta este un lucru sesizat de mai mulţi studenţi şi într-adevăr au dreptate în acest sens pentru că nu putem să luăm notele din timpul facultăţii, mai ales acum pentru cei din anul VI, V, IV şi să spunem că notele voastre vor fi calculate. De aici trebuie să fie clar că trebuie să fie alt mecanism pe care să îl discutăm, dar nu pe notele anilor de la facultate. Pentru că atunci o să apară diferenţe între facultăţi, nu o să mai putem compara toţi studenţii egal între ei şi o să fie diferite nedreptăţi. Vom discuta, vom vedea care sunt punctele de vedere ca să revenim asupra acestui punct din ordonanţă. Proiectul e pe site, avem dezbatere până în 30 octombrie oficial, dar o să facem cât mai rapid, în următoarea săptămână, 10 zile, discuţii cu studenţii, ca să venim cu varianta a 2-a să o punem pe site, după discuţiile cu dânşii”, a declarat Raed Arafat, în timpul dezbaterii cu studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie pe marginea proiectului referitor la rezidenţiat.
Potrivit secretarului de stat, prin acest proiect de act normativ privind rezidenţiatul se încearcă flexibilizarea sistemului, astfel încât rezidentul să poată avea posibilitatea de a alege specializarea pe care o doreşte.
”Cel mai important lucru despre ce încercăm să facem este faptul că avem mai multe etape, iar în prima etapă avem mai multe trunchiuri comune care pot să intre în ele, noi flexibilizăm şi alegerea specialităţilor. Nu o să mai fie situaţia în care rezidentul, dacă a dat examen de rezidenţiat, o să aibă o singură şansă la alegere în timpul repartiţiei şi cu asta se alege. Poate că el vrea să fie chirurg generalist şi se trezeşte că este dermatolog şi asta pentru că la repartiţie nu a prins un loc. Asta încercăm să îi lăsăm, în prima fază, să meargă după ceea ce doresc ei şi să flexibilizăm acest lucru ca să îi descoperim pe cei care doresc să facă un lucru şi să fie încurajaţi să îl facă. E de fapt o flexibilizare, decât o restricţionare”, a subliniat Arafat.
În privinţa faptului că studenţii medicinişti susţin că proiectul de act normativ este vag, dr. Raed Arafat a arătat că acesta prezintă un concept general, iar anumite aspecte vor fi explicate în legislaţia secundară, întrucât nu s-a dorit prevederea în proiectul respectiv a tuturor aspectelor, tocmai pentru a nu limita posibilităţile de intervenţie în cazurile care pot să apară.
”Noi nu am fixat în lege lucrurile care sunt în amănunt, pentru că odată ce le-ai fixat – şi asta este una dintre problemele cu care ne confruntăm acum, pentru că sunt foarte multe lucruri care sunt fixate la nivel de lege şi suntem inflexibili la nivel de minister ca să rezolvăm o problemă sau alta. În secunda în care cobori, pui acolo conceptul general şi pui acolo la nivel de hotărâre de Guvern, la nivel de ordin de ministru deja poţi să flexibilizezi reacţia ministerului şi să ne adaptăm la nevoile care sunt”, a precizat acesta.
Raed Arafat a spus că modelul acestui proiect nu va fi unicat sau specific României, că acesta există şi în alte ţări şi că are marele avantaj că absolvenţii de medicină care nu reuşesc la rezidenţiat nu rămân în afara sistemului aşa cum se întâmplă în prezent.
”Cel mai mare avantaj pentru medicii de medicină generală unde este impactul cel mai mare este că ei între momentul în care termină facultatea şi dau rezidenţiatul şi dacă nu reuşeau la rezidenţiat – pentru că în fiecare an rămâne un număr fără să intre – ei nu mai au această problemă ca în prima fază să rămână fără loc de muncă şi fără drept de liberă practică. Această legislaţia o să-i permită de la facultate să treacă direct într-o primă fază a rezidenţiatului, în care pot să treacă automat, fără ca o parte dintre ei să rămână în afara sistemului, cum se întâmplă acum”, a mai precizat Raed Arafat.
Leave a Reply