full screen background image

Mamografii gratuite la IRO Iaşi

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași oferă mamografii gratuite pe baza biletului de trimitere, în cadrul campaniei desfășurate în luna octombrie, cunoscută drept “luna roz”, simbolul luptei împotriva cancerului mamar.

Această inițiativă are scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul femeilor, subliniind importanța informării, prevenției și controalelor medicale anuale, prin care cancerul la sân poate fi depistat și tratat eficient.

Data de 1 octombrie, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Mamar, este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului la sân.

Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani; 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

„În evidența Institutului Regional de Oncologie Iași se află în acest moment, 4023 de femei cu diagnostic de cancer mamar, 109 fiind cazuri noi, înregistrate în primele șase luni ale acestui an. În 2023, erau în evidența IRO 3847 de femei cu această afecțiune. Anul trecut au fost depistate cu carcinom 380 de femei. Printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat. Mamografia este cea mai importantă investigație medicală pentru screeningul de cancer mamar, iar medicii recomandă femeilor cu vârsta peste 40 de ani să efectueze o dată la doi ani o astfel de investigație”, au transmis reprezentanții IRO Iași.

comments

comments