full screen background image

70 DE ANI DE TEATRU PENTRU COPII LA BOTOȘANI

Una dintre cele mai reprezentative instituții de cultură din județul Botoșani a împlinit, recent, 70 de ani de activitate.
Înființat la 1 mai 1953 la inițiativa lui Max Weber, la început s-a numit, în nota epocii, „CRAVATA ROȘIE”, dar din anul 1973, teatrul pentru copii și tineret din Botoșani a preluat numele unei cunoscute păpuși românești, „VASILACHE”.

Cea dintâi premieră a avut loc la data de 25 iunie 1953, cu spectacolul „Micul gâscănel”, în regia Floricăi Teodoru și scenografia lui Tache Dobrescu.

Instituția beneficiază de tehnică performantă, care permite abordarea actului teatral mult mai complex și la standarde moderne, susține Marius Rogojinschi, managerul instituției.

Manifestările aniversare au început anul trecut, când autoritățile locale au atribuit scuarului situat laintersecția străzilor Marchian cu Cuza Vodă “Max Weber”, în memoria celui care a înființat Teatrul pentru copii și Filarmonica din Botoșani.

Max Weber a fost violonist, dirijor, compozitor și avocat de profesie, dar cu temeinice cunoștințe muzicale și mare iubitor de artă, un pasionat susținător şi organizator al vieții muzicale botoșănene.

Împreună cu soția sa, Viorica Weber, absolventă a Institutului de teatru, a pus bazele primului teatru de marionete din acest colț de țară – Teatrul de copii ”Vasilache”. Max Weber a condus teatrul ca director între anii 1953 – 1956.

Max și Viorica Weber au avut două fete, una dintre ele fiind Renate Weber.

Manifestările continuă în acest an

Duminică, în cadrul Galei Teatrului „Vasilache” se va lansa albumul aniversar , vor fi decernate premii, iar actorii vor susține o nouă reprezentație a spectacolului identitar. Cu detalii despre eveniment vine actorul Marius Rogojinschi, managerul instituției.

comments

comments