A devenit deja o tradiție ca în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, comunitatea poloneză din Bucovina să se întâlnească la Festivalul Bucovinean al Colindelor.
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, corurile romano-catolice din parohiile unde locuiesc polonezi din întreg decanatul Bucovina s-au întâlnit la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou pentru a colinda împreună.
În acest an, evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, a reunit corurile din Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Cacica, Gura Humorului, Rădăuți, Moara, Suceava și Vicșani.
Au fost interpretate colinde în limba polonă, română, dar și în limba latină, cele cunoscute de toată lumea, dar și colinde vechi, rar cântate chiar și în Polonia, dar păstrate aici, de polonezii din Bucovina.
La ediția de anul acesta a participat și o delegație a schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova. Soldații au interpretat două colinde în limba polonă.
Festivalul a fost deschis de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher care și-a exprimat bucuria de a fi din nou împreună și că putem păstra această frumoasă tradiție, cea a colindatului.
După concert, participanții la festival s-au întâlnit la Casa Polonă din localitate pentru a se așeza împreună la masă și pentru a se împărți cu „opłatek” – azimă. „Opłatki” au fost binecuvântate de către capelanul schimbului XI al Contingentului Militar Polonez, maiorul Sebastian Semrau și pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul credincioșilor polonezi din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou. Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a transmis urări tuturor celor prezenți.
Evenimentul a fost găzduit de inițiatorii acestuia – președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și soția sa, Victoria Longher. La eveniment au participat preoți din întregul decanat de Bucovina, pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, precum și soldați Schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova în frunte cu comandantul lor, maiorul Adam Gombiński și capelanul maior Sebastian Semrau.
Pe această cale dorim să mulțumim preoților, corurilor și tuturor celor care au răspuns pozitiv la invitația noastră de a participa la acest eveniment atât de drag nouă.
Pentru organizarea Festivalului Bucovinean al Colindelor, Uniunea Polonezilor din România a primit cofinanțare de la Cancelaria Primului Ministru, prin intermediul Asociației „Wspólnota Polska”.