full screen background image

Lansarea proiectului AI-PHGL-COVID, la USV

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat, în luna mai 2023, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de Coordonator de reforme și/sau investiții pentru componenta C9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), contractul de finanțare nr. 760073/23.05.2023 pentru proiectul: Artificial intelligence-powered personalized health and genomics libraries for the analysis of long-term effects in COVID-19 patients (AI-PHGL-COVID).

Proiectul, al cărui cod este 285/30.11.2023, a fost aprobat în cadrul apelului de proiecte pentru Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I8 – Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare și este în derulare pe o perioadă de 36 luni.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea de biblioteci personalizate de sănătate (BPSG/PHGL), ce vor cuprinde analize medicale şi genomice.

Aceste biblioteci vor fi realizate prin integrarea datelor digitale de sănătate cu date obţinute prin secvenţiere genetică, dar şi cu informaţii despre stilul de viaţă al pacienţilor şi factorii de risc, corelat cu elemente de mediu, în vederea identificării şi monitorizării potenţialelor efecte pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2.

Prin crearea şi completarea BPSG pe perioade îndelungate post-COVID, folosind mecanisme de monitorizare în timp real şi prin analiza avansată a datelor asociate pe baza algoritmilor de inteligenţă artificială, proiectul contribuie la definirea şi înţelegerea condiţiei de COVID de lungă durată.

În acelaşi timp, BPSG vor ajuta la înțelegerea cauzelor potențiale ale acestei boli și a mecanismelor biologice asociate, conducând la rezultate relevante pentru noi metode de prevenire, diagnostic, monitorizare şi tratament a COVID-ului şi COVID-ului de lungă durată.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
O1: Dezvoltarea unei biblioteci personalizate de sănătate și genomică interactivă, în timp real a pacienților cu efecte tardive de COVID sau post-COVID (PHGL-COVID).
O2: Efectuarea de analize moleculare și genetice pe pacienții cu semne tardive COVID.
O3: Dezvoltarea unei aplicații pentru raportare și vizualizare de date, bazată pe inteligență artificială a PHGL-COVID, construită cu ajutorul datelor raportate de dispozitive specifice.
O4: Efectuarea unei analize predictive pentru a identifica modele COVID și factori de risc, pe baza datelor clinice, moleculare și genomice agregate ale pacientului.

Valoarea totală a proiectului este de 6.998.579,54 lei (fără TVA), reprezentând echivalentul sumei de 1.417.003,35 euro.

Directorul de proiect este Serghei MANGUL.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/10/02/deschidere-de-an-scolar-la-usv/

comments

comments