Pe repede înapoi (PRI) – Pentru a rememora evenimentul zilei de 7 aprilie, istoria recentă ne prilejuiește o reîntoarcere în timp în anul 2009.
Atunci aveau loc, la Chișinău, manifestații de amploare după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare, câștigate de Partidul Comunist.
Peste 30.000 de protestatari au luat cu asalt sediile Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, încurajați de o serie de organizații civile care reclamaseră nereguli majore în timpul scrutinului și a centralizării voturilor.
Rândurile activiștilor au fost întărite consistent cu cele ale membrilor și simpatizanților partidelor din opoziție.
Aceștia au solicitat repetarea alegerilor, cu trimitirea în teritoriu a observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Pe 7 aprilie 2009, protestatarii moldoveni intrau în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției, distrugeau și incendiau documente, spărgeau geamuri și aruncau afară o parte din mobilier. Intervenția forțelor de ordine a fost anemică la început, iar declarațiile oficialilor s-au lăsat așteptate.
Până la urmă, președintele Republicii, VLADIMIR VORONIN, și cel al Parlamentului, MARIAN LUPU, au acuzat o tentativă de lovitură de stat cu implicarea unor forțe din România.
Urmarea imediată a fost expulzarea ambasadorului României, FILIP TEODORESCU și reintroducerea sistemului de vize pentru cetățenii români.
În replică, Ministerul de Externe de la București a respins categoric acuzațiile președintelui VORONIN.
Violențele de la Chișinău s-au calmat în zilele următoare, liderii opoziției reclamând că incidentele au fost provocate chiar de comuniști, pentru a deturna atenția de la fraudarea scrutinului electoral.
Bogdan Diaconiţa