full screen background image
Osteoporoza

Osteoporoza – boala tăcută care afectează mii de botoșănence

​Osteoporoza​ a afectat până acum peste 5. 000 de botoșăneni, în cea mai mare parte femei.

„ Este una dintre cele mai comune boli osoase și reprezintă o problemă de sănătate publică. O consecință a demineralizării osoase este fractura. S-a estimat că, anual, apar nouă milioane de fracturi osteoporotice în lume cu un impact important asupra psihicului pacientului”, a precizat medicul endocrinolog Carmen Petronela Moldovanu.

Dr. Carmen Petronela Moldovanu, medic specialist endocrinolog:

​Pentru că este o boală mută, asimptomatică​ și silențioasă​, ​​pacientele ajung târziu la medic, abia după ce suferă fracturi.

„În cabinetul nostru primim multe paciente din cabinetele de ortopedie. După ce au avut o fractură sunt trimise pentru evaluare la noi și aflăm că au osteoporoză severă. Vorbim despre femeile aflate în postmenopauză, care au peste 50 – 55 de ani. Recomandat este să efectueze un test de osteoporoză în primii ani, după ultima menstruație. Mai este și cazul femeilor care au menstruație, dar au multipli factori de risc, cum ar fi medicație cortizonică, boli asociate gastrointestinale, sindroame de malasorbție, deficit de calciu, vitamina D, etc.”, a declarat medicul endocrinolog Ilinka Grozavu.

Ilinka Grozavu, medic specialist endocrinolog:

Osteoporoza apare și în rândul bărbaților, însă la o vârstă mai înaintată. Medicii spun că ei trebuie să efectueze testul în cazul în care cadrul medical găsește boli asociate sau cancere cu tratamente chimioterapice sau au suferit o fractură.

Din primăvara acestui an, botoșănenii își pot efectua teste de ​Osteodensitometrie în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean​. ​

Doina Caba, managerul Spitalului Județean:

„Scopul efectuării testului este pentru a preveni fracturile. Testul este o investigație imagistică, durează 15 minute, are loc o scanare la nivelul coloanei, al șoldului și al antebrațului. În zona Dorohoiului am tratat undeva la 2.000 de paciente într-un an”, spune dr. Ilinka Grozavu.

În Statele Unite ale Americii, în Europa și Japonia sunt diagnosticate, în prezent, 75 de milioane de cazuri de osteoporoză. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 30% din femeile caucaziene în postmenopauză suferă de osteoporoză.

Vă recomandăm să citiți și:

Bolnavii de cancer vor fi tratați în condiții mai bune

comments

comments