9 Mai este o zi cu triplă semnificație pentru țara noastră.
Ziua Europei
Prima sărbătoare, Ziua Europei, marchează nașterea Uniunii Europene.
Pe 9 Mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a semnat declarația care îi poartă numele. El propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei. Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.” declara ministrul Robert Schuman, potrivit https://european-union.europa.eu/.
La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.
La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Ambele tratate au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Acestui proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă).
La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.
Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.
Ziua Victoriei
A doua sărbătoare, Ziua Victoriei, marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prin capitularea, pe 9 mai 1945, a celui de-al treilea Reich.
Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietice, generalul-maior Ivan Susloparov şi SUA, prin generalul Bedell Smith.
Ziua Victoriei este marcată pe 9 mai de toate țările din Europa de Est, între care şi România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii.
În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.
Ziua Independenţei de Stat a României
De asemenea, pe 9 mai 1877, România sărbătorește proclamarea independenței statale a țărilor române față de Imperiul Otoman.
Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.
A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou, de Camerele reunite, după care domnitorul Carol I a acceptat-o proclamând Independenţa de Stat a României.
Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul Armatei.
Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.
Vă recomandăm să citiți și:
DOZA DE EDUCAŢIE – POVEȘTI ADEVĂRATE
PILULA CONTRACEPTIVĂ ESTE PUSĂ ÎN VÂNZARE ÎN SUA