full screen background image
pescari

Pescari din Botoșani prinși la pescuit în plină prohibiție

Mai mulți pescari din județul Botoșani s-au ales cu amenzi și dosare penale după ce au fost prinși la pescuit în perioadă de prohibiție.

Sâmbătă, 7 mai 2022, în intervalul orar 03:00-15:00, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au acționat în cooperare pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale în domeniul piscicol.

Controlul a fost efectuat în colaborare cu specialiști din cadrul Gărzii de Mediu și a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

În zona Lacului de acumulare Stânca Costești au fost legitimate 5 persoane și controlat un autovehicul, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 600 de lei și au fost constate 3 infracțiuni la regimul piscicol.

Dosar penal pentru 10 kg de pește

Unul dintre pescarii ghinioniști, de 43 de ani, a fost depistat pe malul afluentului Volovăț al Lacului de acumulare Stânca Costești, în comuna Manoleasa, în timp ce pescuia în aria protejată. Acesta folosea un minciog și a reușit să captureze cantitatea de 10 kilograme de pește, din specia crap.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal.

 Braconaj în arie protejată

În aceeași zonă a fost depistat și un bărbat de 52 de ani, în timp ce pescuia în aria protejată, folosind două harpoane cu fir naylon și plumb și având montate mai multe ace de pescuit, de diferite dimensiuni.

În cauză a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind pescuitul și acvacultura.

Toate uneltele de pescuit au fost supuse confiscării.

Care sunt perioadele de prohibiție

În Monitorul Oficial nr. 295 din 25 martie 2022 s-a publicat Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr 57/675 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2022.
Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie—7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie— 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.
Se interzice pescuitul în scop comercial și recreativ/sportiv al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în râul Prut și în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum și în lacul de acumulare Stânca-Costești, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie—7 iunie inclusiv.

Care sunt pedepsele

Faptele de braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani.
Sancţiunea include confiscarea uneltelor, ambarcaţiunilor de pescuit, mijloacelor de transport, armelor de foc şi altor bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor.
Mai mult decât atât, bunurile rezultate din săvârşirea infracţiunilor şi contravenţiilor sunt, de asemenea, confiscate.

Vă recomandăm să citiți și:

9 MAI – ZIUA EUROPEI ȘI ZIUA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI

comments

comments