E săptămâna premergătoare Sfintei Sărbători a Paștelui. Multă agitație acasă, pe stradă, la serviciu. Oboseală și stres, acumulate în timp scurt, cu șanse destul de puține de a fi anulate în vacanța ce va urma.
Cu toate acestea, sunt și momente în zi când e necesar să le lăsăm pe toate deoparte și să ne concentrăm asupra a ceea ce este cel mai important în viață. Dar ce este cel mai important pentru noi în viață? Răspunsul cred că e, în majoritate covârșitoare, familia. Și mai ales acea parte a familiei care are încă nevoie mai multă de noi: copiii.
Iar dacă și voi vă încadrați în majoritate, chiar dacă nu e timp în săptămâna aceasta pentru a petrece timp prea mult cu cei mici, măcar înainte de culcare, putem găsi câteva minute. Timp suficient de a le adresa măcar trei întrebări. Întrebări cu ajutorul cărora putem să le deschidem sufletul, îi putem face să zâmbească, să devină serioși și, în cele din urmă, să fie mândri. O gamă de trăiri care, provocate în fiecare seară celui mic, ca într-un ritual, îl poate ajuta mai târziu să se simtă confortabil, putând fi deschis cu cei dragi, indiferent de situație.
Întrebările sunt simple. Și nu e musai să le adreseze doar mama. Ci, dimpotrivă, recomandabil e ca rolul de interlocutor să și-l asume și tatăl. Căci se spune că acei copii care petrec astfel de timp în egală măsură cu ambii părinți, au mai multă încredere în ei și se dezvoltă mult mai armonios.
Prima dintre întrebări ar putea fi: ,,Ce te-a făcut să zâmbești astăzi?”. Iar amintirea evenimentelor plăcute poate aduce zâmbetul și relaxarea tuturor celor implicați în discuție. Așa cum cea de a doua întrebare posibilă ar putea fi: ,,Ce te-a întristat astăzi?”, poate șterge zâmbetul, dar poate conduce la găsirea unor rezolvări posibile a conflictelor, de orice natură, care au provocat tristețea.
Mândria resimțită când îți va răspunde la cea de a treia întrebare: ,,Ce ai învățat astăzi?”, va fi o motivație în plus pentru copil pentru a-și dori ca și pe viitor să învețe în fiecare zi ceva nou. Despre lucruri, oameni și împrejurări.
Sunt trei întrebări simple ale căror răspunsuri, e drept, pot fi uneori complicate. Dar e timp scurt în care copilul poate învăța să-și exprime sentimentele și trăirile, în care poți să-l înțelegi și mai bine, văzând cum percepe cele ce i se întâmplă peste zi. Iar dacă, la final, îți va veni și ție rândul să răspunzi la aceleași întrebări, adresate de data aceasta de către copil, să fii pregătit! Chiar dacă ție îți va fi mai greu, pentru că nu a fost timp în copilăria ta pentru astfel de lucruri. Motiv în plus să-ți faci tu acum timp pentru propriul copil.
Deci, pe lângă cozonacii, pasca și ouăle roșii pe care bine-ar fi să le faceți măcar o parte împreună cu cel mic, înainte de culcare, acordați 15 minute celor 1,2,3… întrebări. Căci sunt despre zâmbete, îmbrățișări și mai multă cunoaștere. Strecurați însă printre toate cele făcute în săptămâna aceasta de dinaintea Paștelui și o doză mică de educație.