full screen background image

Simpozionul Ştiinţific “Diagnosticul şi tratamentul în Amiloidoza Ereditară tip Transtiretină”, la Spitalul Judeţean

La Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, se defăşoară Simpozionul Regional Multidisciplinar de Tehnici Endovasculare, eveniment organizat de Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervenționale din România.

Evenimentul este adresat comunității medicale și științifice și se bucură de participarea unor specialiști de renume național si internațional în domeniul radiologiei intervenționale.

Simpozionul își propune să aducă în atenția publicului subiecte de interes pentru specialiștii în radiologie intervențională și domeniile conexe, astfel că sesiunile principale vor avea ca tematică accidentul vascular cerebral ischemic acut și ischemia critică a piciorului persoanei cu diabet – realitatea din sistem și subfinanțarea procedurilor endovasculare.

Astăzi, Societatea Română de Hematologie şi Spitalul Judeţean au organizat Simpozionul Ştiinţific “Diagnosticul şi tratamentul în Amiloidoza Ereditară tip Transtiretină”, la care a fost prezent dr. Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Au prezentat expuneri pe această temă prof. dr. Daniel Coriu – director Centrul de Hematologie si Transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Hematologie, dr. Daniela Neagu – şef al secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi ec. Vasile Râmbu – manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

La eveniment au fost prezenţi medici implicaţi în îngrijirea bolnavilor cu Amiloidoză Ereditară tip Transtiretină, dar şi pacienţi care au această afecţiune.

Amiloidoza este o boala genetică gravă şi foarte rară.

Afecţiunea este determinată de depunerea în ţesuturi a unei proteine anormale, care afectează, cel mai frecvent, inima, ficatul, rinichii, nervii şi tubul digestiv.

Amiloidoza Ereditară tip Transtiretină este o forma de amiloidoză, cu prevalenţă mondială estimată la 5.000-10.000 de persoane.

În România sunt diagnosticaţi 26 de pacienţi cu această afecţiune genetică.

20 dintre aceştia prezintă mutaţia Glu54Gln, care este întâlnită doar la pacienţii originari din comuna Todireşti, judeţul Suceava.

Afecţiunea genetică apare în jurul vârstei de 40 de ani.

Principalele simptome sunt legate de partea neurologică.

Apar parestezii la nivelul picioarelor, apoi apar tulburările de mers, pentru ca, în final, bolnavul să fie paralizat.

Simultan este afectată şi inima.

comments

comments