full screen background image

Ziua Internațională a Francofoniei, marcată în școlile din zona Fălticeni

Limba franceză este vorbită de peste 300.000.000 de persoane, în țări din toate cele 5 continente, alături de limba engleză. Este a doua limbă străină studiată în lume: 130.000.000 de elevi și 900.000 de profesori contribuie zilnic la această performanță. Este a doua limbă de informare internațională în mass media, a treia limbă din lume în domeniul afacerilor. Sub sloganul „En français… s’il vous plaît !„ (ales de secretarul general al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei marchează dinamismul limbii franceze, bogăția, diversitatea sa.

Alături de francofoni și francofili din lumea întreagă, școlile din zona Fălticeni s-au îmbrăcat de sărbătoare. Coincidență sau nu, 20 martie este considerată și Ziua Fericirii. Profesorii de limba franceză de la Școala Gimnazială „Ion Muceleanu„ Fântâna Mare (Alexa Narcisa, Bujor Alina), în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ (Pașcovici Elena) și Școala Gimnazială „Ion Irimescu„ Fălticeni (Bujor Alina) derulează, în perioada 18-23 martie proiectul educațional „La beauté de l’espace francophone„.

La Școala Gimnazială „Ion Muceleanu„ Fântâna Mare este forfotă mare, activitățile se succed rapid, spre bucuria elevilor : „La langue française en fête„ (atelier de lectură din povești și poezii, audiție muzicală, expoziție de desene realizate de clasa a V-a). „L’ espace francophone„ (realizarea de prezentări PPT, clasa a VI-a). Concurs de cultură francofonă (echipe din clasele V-VIII ; „echipa albastră„-din clasa a VIII-a e câștigătoarea !). „Contes et légendes françaises„ (rezumate însoțite de imagini, clasa a VII-a). „La gastronomie française et le plaisir de la table„ (cea mai dulce activitate realizată de elevii claselor a V-a și a VI-a-prezentarea „bunătăților„ tradiționale franceze și degustarea lor : Quiche Lorraine, brioșe, clătite, eclere, limonadă și chec franțuzesc). „Voyage en France„ (informații despre personalități franceze, cântăreți, pictori, actori ; elevii clasei a VI-a au prezentat și referate despre parfumuri și moda la Paris). Simbolurile Franței și steagurile țărilor francophone au fost confecționate de elevii tuturor claselor. Amenajarea expoziției le-a dat satisfacția lucrului în echipă.

Elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu„ Fălticeni au citit legende și poezii din literatura franceză, au interpretat cântece, printre care „Imnul francofoniei„ și au realizat expoziția „Francofonia în imagini„.

Sub genericul „Elle, la francophonie„ elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni desfășoară o serie de activități menite să promoveze limba franceză: „Les 10 mots de la francophonie„ (atelier de creație și expoziție), „Les piques-niques poétiques ” Haikunoi” / #haikunoi2019 (atelier de creație literară) ; „Florilège„ (atelier de creație literară, pentru participarea la Concursul internațional de la Montpellier, Franța); „Nous parlons français„ (ateliere de creație literară și artistică, în vederea participării la Concursul județean organizat de Școala Gimnazială Frătăuții Vechi). „Traditions des pays francophones: le costume traditionnel„ (PPT, amenajarea unei expoziții cu păpuși îmbrăcate în costume tradiționale din Franța și din alte țări francofone). „MA, TA, SA, NOTRE francophonie„ (micro-spectacol în limba franceză: poezii de Maurice Carême, cântece interpretate de corul „Fantezia„). „Saison France-Roumanie 2019„ : proiectul C`est ma ville (clasa a VII-a A și grupul de elevi de la Collège „Jean Moulin„ –Alès, Franța). Și-au adus o contribuție deosebită doamnele profesoare Apopei Mirabela, Axinia Maria și doamna bibliotecară Stan Doriana.

Și la Școala Gimnazială „Al. I, Cuza„ Fălticeni elevii claselor a VI-a și a VII-a C (prof. Pașcovici Elena) au creat poezii de tip „haiku„ în limba franceză și au descoperit frumusețea țărilor francophone, diversitatea și bogăția tradițiilor.

“Este foarte importantă comunicarea în diferite limbi străine. Este bine să le sărbătorim pe rând, să le respectăm, așa cum trebuie să-i respectăm pe toți oamenii. Ca români, este cel mai important lucru să vorbim corect în limba română!”, transmite prof. Elena Pașcovici, consilier educativ la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni.

comments

comments