Săptămâna Centenarului a fost deschisă, luni, de către Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, prin dezvelirea plăcii aniversare „28 noiembrie 2018 – 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”, de la sediul Primăriei.
Manifestările se vor desfăşura pe durata a 3 zile.
Dezvelirea a avut loc cu două zile mai devreme faţă de data la care, în urmă cu secol, s-a consumat marele eveniment istoric, deoarece pe 28 noiembrie sunt programate alte multe manifestări, inclusiv şedinţa festivă a Consiliului Judeţean.
Primarul Lungu a spus celor prezenţi la ceremonia de dezvelire că acesta este cea mai mare sărbătoare a Bucovinei: “Primăria oraşului Suceava a avut un rol important în realizarea unirii Bucovinei cu România, prin primarul de la acea dată, Eusebiu Popoviciu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Românilor din Bucovina. Eusebiu Popoviciu a primit pe ostaşii armatei regale, conduşi de maiorul Anton Ionescu, pe 6 noiembrie 1918, fiind şi cel care a prezidat şedinţa din data de 25 noiembrie 1918 care a convocat Congresul Naţional al Bucovinei, pentru 28 noiembrie, când s-a adoptat Declaraţia de unire”.
La eveniment au mai participat Silvia Boliacu, subprefectul judeţului, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Băişanu, deputat ALDE, şi Ion Bălan, deputat PNL.
Gheorghe Flutur a felicitat Primăria şi pe primarul Ion Lungu pentru iniţiativa evenimentului de ieri, cât şi pentru altele legate tot de Centenar: “Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului, în acest an. O să ne aducem aminte de această placă pusă de Primărie, pentru că Primăria este o instituţiei fundamentală, este kilometrul zero pentru judeţ, aici în Suceava”.
Dezvelirea plăcii aniversare a fost urmată de şedinţa festivă a Consiliului Local Suceava, prof. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” făcând o scurtă evocarea a evenimentului istoric.
Diplome de cetăţean de onoare al municipiului Suceava au fost decernate profesoarei Rodica Alexandru şi instrumentistului Leonard Zamă.
În continuare, primarul Ion Lungu a înmânat diplome şi medalii centenare la peste 200 de suceveni, parlamentari, preşedintelui şi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, foşti vicepreşedinţi ai executivului judeţean, actuali şi foşti consilieri locali, consilieri judeţeni, viceprimarilor municipiului reşedinţă, foştilor primari ai Sucevei, primarilor din Zona Metropolitană, şefilor de instituţii publice, comandanţilor IPJ, IJJ şi ISU, rectorului USV, directorilor de şcoli, medicilor de renume, directorilor mass media locale, precum şi multor altor personalităţi şi suceveni care s-au remarcat în viaţa publică.