full screen background image

Retrăiește istoria Bucovinei, la Radio VIVA FM (episodul 8)

Unirea Bucovinei cu România, înfăptuită la 28 noiembrie 1918, a constituit preambulul Marii Uniri care avea să se producă peste 3 zile. Actul perfectat la Palatul Mitropolitan din Cernăuți în unanimitate de Consiliul Național.

Marea Unire a fost procesul în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, la final, a Transilvaniei cu Regatul României a dus la constituirea României Mari.

Întreaga derulare a evenimentelor a fost favorizată de mai mulți factori istorici: acțiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României și din Austro-Ungaria în conjunctura favorabilă de la sfârșitul primului război mondial, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului rus și afirmarea principiului autodeterminării în rândul populației românești.

Se încheia astfel o perioadă de mari frământări la finalul căreia românii își vedeau împlinit visul de veacuri, de a fi uniți în aceleași hotare. Zilele de 28 noiembrie și 1 decembrie 1918 rămân, așadar, pietre de hotar în dezvoltarea modernă a poporului român și, totodată, un exemplu de urmat pentru generațiile viitoare.

România Mare continua vechiul stat românesc, dar la alte dimensiuni. Ca întindere, România ajungea a șasea țară de pe continent și a doua din Europa Centrală.

În perioada 15 – 28 noiembrie, Radio VIVA FM vă oferă o pastilă audio, care face obiectul proiectului „Bucovina Centenară – Lecții de istorie pe frecvențe radio”.

Materialul este realizat de Narcisa Marian (documentare, redactare, voice over, producție audio), în cadrul proiectului “ BUCOVINA CENTENARĂ – Lecţii de istorie pe frecvenţe radio”, cofinanțat de Consiliul Județean Suceava, beneficiar Fundația Umanitară “Adam-Mădălin” Suceava.

Episodul VIII – 26 noiembrie:

comments

comments