Poliţia de frontieră din SUA a arestat aproape 17.000 de membri ai unor familii care au încercat să traverseze graniţa dinspre Mexic în septembrie, o creştere cu 31% comparativ cu luna precedentă, conform unor statistici oficiale făcute publice marţi, relatează Reuters.
Într-un briefing de informare cu presa desfăşurat marţi, oficiali ai administraţiei Trump au spus că această creştere a migraţiei familiilor este o dovadă a unei “crize la frontieră” deoarece aceste grupuri sunt mai greu de reţinut şi de expulzat de către autorităţile pentru migraţie din cauza protecţiei prevăzute de legislaţia americană pentru copiii migranţi.
Administraţia preşedintelui Donald Trump a atras atenţia asupra schimbărilor privind migranţii care vor să intre în SUA: de la adulţi singuri la copii şi familii care călătoresc împreună.
Aproximativ 40% dintre imigranţii reţinuţi în anul fiscal 2017-2018 au fost copii neînsoţiţi sau familii cu copii, comparativ cu 10% în 2012, conform Institutului pentru Politica Migraţiei, un think-tank independent.
Conform datelor făcute publice marţi, poliţiştii de frontieră americani au arestat în total aproape 397.000 de persoane la graniţa sudică în anul fiscal 2018 care s-a încheiat la 30 septembrie, o creştere semnificativă comparativ cu cei 304.000 reţinuţi în 2017, dar în bună măsură în linie cu media arestărilor de migranţi la graniţa sudică a SUA în ultimul deceniu.
Numărul arestărilor la frontieră a scăzut în lunile de după venirea lui Trump la putere în 2017, dar a crescut la loc în ultimul an. Experţii consideră că retorica antiimigranţi a lui Trump i-a descurajat pe potenţialii migranţi din a încerca să treacă frontiera în primele luni ale preşedinţiei sale.
Trump a ameninţat că va începe să taie milioane de dolari din ajutorul către America Centrală din cauza unei caravane cu mii de migranţi, în majoritate din Honduras, care fug de violenţa şi sărăcia din ţara lor.
La începutul anului, administraţia Trump a încercat să descurajeze venirea familiilor de imigranţi la frontieră prin instituirea unei politici de “zero toleranţă’, separând mii de copii de părinţii lor care erau inculpaţi.
Aproximativ 2.500 de copii şi părinţi au fost separaţi înainte ca Trump să renunţe la această politică în iunie după un val de nemulţumiri publice. Un judecător federal a dispus reunirea familiilor, un proces care este încă în desfăşurare. AGERPRES