full screen background image

Uraganul Willa a lovit coasta mexicană a Pacificului doborând copaci şi stâlpi de electricitate

Rafalele de vânt care însoţesc uraganul Willa au slăbit din intensitate după ce furtuna a înaintat miercuri dimineaţa în regiunile de pe coasta mexicană a Pacificului unde a cauzat pene de curent şi a doborât mai mulţi copaci şi stâlpi de electricitate, dar nu a provocat nicio victimă, conform unui oficial citat de Reuters.

Uraganul Willa, de categoria a 3-a din 5 pe scara Saffir-Simpson, a atins zona de uscat marţi seară, în apropierea localităţii Isla del Bosque din statul nord-vestic Sinaloa, fiind însoţit de vânt cu viteze de 195 de kilometri la oră şi de ploi torenţiale care s-au abătut asupra clădirilor de pe coastă şi din staţiunile din care mii de persoane au fost evacuate.

”Populaţia s-a adăpostit la timp, iar acesta este rezultatul”, a declarat Luis Felipe Puente, directorul Agenţiei de protecţie civilă care a adăugat că circulaţia rutieră va fi redeschisă miercuri.

”Curând ar trebui să slăbească rapid din intensitate”, a indicat marţi seară Centrul naţional pentru uragane (NHC) în timp ce ochiul furtunii înainta către capitala statului Durango.

Furtuna a fost unul dintre cele mai puternice uragane care au lovit în ultimii ani Mexicul înaintând dinspre Oceanul Pacoific.

”A fost foarte puternică”, a declarat Cecilia Crespo, purtătoare de cuvânt a poliţiei din Escuinapa, o aşezare situată pe coastă, în apropierea de zona în care uraganul a atins zona de uscat.

”A doborât copaci, stâlpi de iluminat, pereţi”, a spus ea prin telefon adăugând că ”furnizarea energiei electrice este întreruptă”.

Furtuna a lovit Mexicul la circa 80 kilometri sud de Mazatlan, o importantă staţiune turistică din Sinaloa.

Willa a a fost inclus anterior în categoria 4 şi a atins luni nivelul maxim, 5, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteze de aproape 260 de kilometri la oră, precizează Reuters.

Fenomenul meteorologic a slăbit din intensitate pe măsură ce a avansat spre uscat însă, la oră la mai bine de o oră după ce a lovit coasta, continua să fie însoţit de vânt ce sufla cu intensitate de 185 de kilometri.

Într-un interviu acordat prin telefon, Jose Garcia, un alt locuitor din zona cel mai intens afectată, a declarat că s-a refugiat împreună cu alte persoane într-un hotel din Escuinapa unde aşteaptă trecerea uraganului şi de unde se pot auzi zgomotele produse de clădirile zdruncinate de furtună. ”Oamenii sunt foarte alarmaţi”, a spus bărbatul în vârstă de 60 de ani.AGERPRES

comments

comments