full screen background image

Inundațiile au erodat diguri de pământ în Bogdănești și Boroaia

În urma precipitațiilor semnificative căzute în luna iulie 2018, s-au înregistrat creșteri importante de debite pe râul Râșca (afluent al râului Moldova), care au condus la erodarea digului mal stâng pe o porțiune de 60 de metri, punând în pericol localitatea Bogdănești.

Administrația Bazinală de Apă Siret, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a intervenit cu personal și utilaje pentru refacerea infrastructurii afectate de viitură.

În cursul zilei de 30 iulie, s-a oprit închiderea breșei formată în urma eroziunii digului, pericolul fiind astfel îndepărtat.

Miercuri, 1 august 2018, la ora 03:00, primarul comunei Boroaia a anunțat ISU “Bucovina” Suceava că digul de pământ de pe pârâul Seaca (afluent de dreapta al râului Moldova) este rupt pe o lungime de cca. 100 de metri și pune în pericol 100 de case din satul Bărăști.

În teren s-a constatat producerea unei breșe pe o lungime de cca. 50 de metri și cu o înălțime de cca. 1,5 metri, pe digul mal drept, la lucrarea „Regularizare și îndiguire pârâu Seaca, la Boroaia, județul Suceava”, aflată în administarea SGA Suceava.

Agenții hidrotehnici din cadrul Formației Bogdănești, SGA Suceava, monitorizează permanent fenomenul, iar în zonă a fost dislocat personal şi un excavator în vederea închiderii breșei.

Unităţile teritoriale ale A.N. „Apele Române” monitorizează permanent cursurile de apă și intervin pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, dar şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările și atenționările hidrometeorologice.

Toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din județele avertizate conlucrează permanent cu Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și cu autoritățile locale.

Administraţia Naţională „Apele Române” a dispus următoarele:
– întărirea monitorizării cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice de pe acestea, în special acolo unde au fost identificate puncte critice;
– suplimentarea personalului tehnic în Centrele Operative (dispecerate) și în teren cu personal din cadrul serviciului exploatare și hidrologie, pentru evaluarea situației hidrologice și a urmăririi comportării lucrărilor hidrotehnice;
– pregoliri ale acumulărilor din administrarea atât a A.N. „Apele Române, cât și a SPEEH Hidroelectrica S.A., ținând seama de evoluţia nivelurilor şi debitelor corespunzătoare pe cursurile de apă vizate de avertizări hidrometeorologice, precum și de prevederile regulamentelor de exploatare coordonată;
– formațiile Centrelor de Intervenție Rapidă sunt pregătite cu materiale și echipamente de intervenție, iar utilajele din dotare sunt în stare de funcționare;
– s-a solicitat deținătorilor de acumulări mici, din categoriile de importanţă C și D, asigurarea cu personal de exploatare şi monitorizare, raportarea evoluţiei nivelurilor amonte-aval de lucrările de barare, a stării descărcătorilor hidraulici, precum şi respectarea instrucţiunilor de exploatare, a fluxului informaţional, pentru a realiza manevrele necesare în vederea asigurării unei tranzitări în siguranţă a debitelor prognozate.

comments

comments