full screen background image

Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro

carne1     Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% (la mijlocul anului 2010 – n.r.), a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/, Achim Irimescu, la conferinţa naţională a Consiliului Investitorilor Români.

“Odată cu introducerea TVA de 24% au ‘dispărut’ subit zeci de mii de tone de carne şi produse din carne, le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro”, a afirmat Irimescu.

Reducerea TVA la carne este unul din subiectele aflate pe agenda autorităţilor.

“La nivel european, la alimentele de bază se practică un nivel de TVA foarte scăzut faţă de TVA din România şi aceasta reprezintă explicaţia pentru faptul că evaziunea fiscală în România este atât de mare. Credem cu tărie că primul pas făcut pe sectorul pâinii, TVA de 9%, reprezintă o şansă istorică, pentru că ar trebui să demonstrăm că aceasta este o cauză esenţială pentru bunul mers al activităţii în acest sector”, a spus reprezentantul MADR.

Potrivit lui Irimescu, în sectorul cărnii, marile probleme sunt importurile reale şi nereale şi producţia la negru.

Datele prezentate de oficialul MADR arată că în 2011 evaziunea pe TVA la producţia de carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, după majorarea TVA.

În ceea ce priveşte reducerea TVA la pâine, Irimescu a apreciat că doar adoptarea deciziei şi aplicarea cu titlu de probă nu sunt suficiente şi un rol important îl va avea controlul împreună cu poliţia şi Fiscul.

Zona de evaziune cea mai importantă în acest sector este în judeţul Ilfov, iar cei mai mulţi evazionişti se pare că nu sunt români, a mai spus Irimescu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar