Ca urmare a derulării proiectului european ”Mănâncă responsabil” desfășurat la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și a activității din data de 22 noiembrie 2017 (Training Mănâncă Responsabil în ora de diriginție), elevii din clasa a XI-a A împreună cu prof. diriginte Gabriela Coajă au propus realizarea unui ciclu de trei lecții de diriginție cu tema: “Mănâncă Responsabil – made în România”.
Având experiența participării la o activitate din cadrul proiectului “Mănâncă Responsabil” în anul școlar 2016/ 2017, elevii au propus proiectarea acestor lecții pregătind și prezentând mâncare preparată în gospodăriile proprii, din cele trei regiuni istorice ale României: Hrană din Moldova, Muntenia și Ardeal.
Astfel miercuri, 6 decembrie 2017, la ora de diriginție s-a desfășurat o lecție de diriginție la clasa a XI-a A cu tema: Produse alimentare din Moldova.
Astfel, elevii s-au pus pe treabă și la ora de dirigenție au adus bucate specifice din zona Moldova (pâine de casă, plăcinte poale-n brâu, prăjitură cu mere, cornulețe, chiroște cu dulceață, alivencă și un apetisant platou traditional moldovenesc).
S-au prezentat bucatele, apoi modul de preparare și s-a aplicat un exercițiu în care au discutat despre ”Sustenabilitatea alimentelor”.
La final, mâncarea a fost degustată, apreciată și savurată de cei prezenți.
Elevii și-au exprimat dorința de a continua această activitate și aștepteaptă cu nerăbdare prezentarea preparatelor din zona Muntenia și din Ardeal.
Doina CRAIU
VIVA FM Rădăuţi