full screen background image

În 2018, Suceava sărbătoreşte 630 de ani de atestare documentară

Primăria Suceava va aloca 200.000 de lei pentru sărbătorirea a 630 de ani de atestare documentară a orașului.

Manifestările se vor desfășura pe 10 și 11 februarie anul viitor.

Primarul ION LUNGU detaliază o parte a programului:

Teritoriul actualului oraș Suceava și împrejurimile sale au fost locuite, așa cum atestă cercetările arheologice, din timpuri străvechi, începând chiar din paleolitic. În secolele al II-lea și al III-lea exista aici o așezare a dacilor liberi, descoperirile arheologice relevând și puternice influențe romane.

În epoca migrației și în secolele următoare populația autohtonă a continuat să viețuiască pe aceste meleaguri, iar la sfârșitul secolului al XIV-lea, Suceava este menționată drept capitală a Moldovei.

Cetatea Sucevei („u gorodea Soceavea”) este menționată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388 al voievodului moldovean Petru al II-lea Mușat (1375-1391), în care este vorba de împrumutul (3.000 de ruble de argint frâncesc) cerut de regele Poloniei, care a oferit drept garanție de restituire a banilor provincia Pocuția. Documentul se încheie cu textul „… Și s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul nașterii Domnului 1388”. Cetatea este menționată și în alte documente moldovenești din 1393 și 1395.

ARTICOLE ASEMANATOARE

comments

comments


TAG


Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza