Eficacitatea vaccinului antigripal a fost considerabil limitată în 2016, protejând doar 20-30% dintre persoanele vaccinate, spun cercetătorii, care pledează pentru o tehnică diferită de producție în locul celei pe bază de ouă, informează marți AFP.
Explicația acestei protecții reduse este o mutație suferită de tulpina H3N2, dominantă în 2016, explică specialiști în virusologie, autori ai unui studiu publicat luni în revista Academiei americane de științe (PNAS).
Vaccinul pentru sezonul 2017-2018 este similar cu cel de anul trecut, ceea ce previzionează un sezon ”dificil dacă va fi din nou dominat de virusul H3N2”, explică Scott Hensley, profesor la facultatea de medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, autorul principal al cercetării și care, cu toate acestea, recomandă vaccinarea.
Vaccinul din 2016 a fost ”actualizat” pentru a include și noua versiune a proteinei mutante, dar fără prea mare succes, a precizat acesta.
Cea mai mare parte dintre proteinele virale din vaccinuri sunt extrase din virusurile cultivate în ouă de găină. Doar o mică parte dintre vaccinuri este produsă cu ajutorul culturilor celulare, mai rapide și mai flexibile.
Scott Hensley și echipa sa au constatat că proteina mutantă a virusului H3N2 nu se dezvoltă corespunzător în culturile însămânțate în ouă.
Cercetătorii au demonstrat că anticorpii produși la dihori, animale pe care se fac teste pentru vaccinul antigripal, cât și la oamenii expuși virusului produs pe culturi de ouă, neutralizează cu dificultate virusul H3N2 din circulație.
În schimb, anticorpii pentru noua proteină mutantă produși în culturile celulare au fost eficace, a subliniat acesta.
”Experimentele noastre sugerează că antigenii virusului gripal cultivat în alte sisteme decât pe ouă sunt probabil mai apți pentru a declanșa o reacție imunitară care să producă anticorpi capabili să neutralizeze virusul H3N2”, explică profesorul Hensley.
”Datele noastre sugerează că ar trebui să investim în noi tehnologii care să permită creșterea producției de vaccinuri antigripale obținute prin tehnologii diferite decât cea pe bază de ouă”, a subliniat acesta.
”Între timp, toată lumea ar trebui să se vaccineze în fiecare an împotriva gripei deoarece chiar și o protecție limitată împotriva virusului H3N2 este mai bună decât nimic”, recomandă omul de știință.
AGERPRES