Direcţia de Sănătate Publică Suceava a emis o serie de recomandări referitoare la comportamentul ce trebuie adoptat în perioadele cu temperaturi atmosferice ridicate.
Pentru populatia generală
a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
b) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
c) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
d) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
e) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
f) Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
g) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
h) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
i) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
j) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;
k) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
l) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc);
m) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
n) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri in rândul copiilor
Pentru sugari şi copiii mici
a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
b) sistemul de alimentatie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;
e) nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu săpcuţă pe cap;
f) copiii vor primi apa plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;
g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală;
h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie;
j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Pentru copiii aflaţi în tabere
a) se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;
b) alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă;
c) se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;
d) copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră;
e) scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.
Pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
a) creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap;
g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
Pentru persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit
a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;
b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;
d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Pentru angajatori
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.
Leave a Reply