Începutul lunii iulie vine cu scumpiri în lanţ şi în domeniul energiei. Curentul, dar şi gazele, se vor scumpi fiecare cu câteva procente. Creşterea la energia electrică ar putea fi şi mai mare, dacă distribuitorilor din domeniul energetic, în special distribuitorilor de gaze naturale, li se va recunoaşte de către autoritatea de reglementare în domeniu, venituri amânate de 1,5 miliarde de lei.
Între timp, autorităţile europene au respins solicitarea României de a amâna calendarul de liberalizare a preţului la gaze.
La 1 iulie 2013, 10% din totalul energiei electrice livrate populaţiei va fi achiziţionată din piaţa liberă de energie, într-o primă etapă de liberalizare a preţurilor, conform calendarului agreat cu FMI, lucru care va duce la o nouă scumpire a energiei cu până la 2%
”La 1 iulie aplicăm perioada de reglementare, dereglementare a energiei electrice pentru consumul populației. Este vorba de un procent de 10% care nu duce neapărat la o scumpire a prețului final. După estimările anre ne așteptăm la o creștere între 0,5 și 1%”, a declarat Nicolae Havrileț, președintele ANRE.
Tot de la 1 iulie va intra în vigoare și ordonanța de urgență care înjumătățește, până în 2017, numărul certificatelor verzi acordate produtărilor de energie. Certificate care anul trecut au însemnat venituri generoase pentru producători și costuri suplimentare serioase pentru industrie și populație.
De asemenea, de la 1 iulie, conform calendarului de liberalizare a prețului la gazele naturale ar trebui să crească și prețul acestora, atât pentru agenții economici, cât și pentru populație. Guvernul a trimis un memoriu Comisiei Europene prin care cerea amânarea cu 6 luni a calendarului, cerere respinsă de autoritățile centrale europene. Creșterea prețului pentru populație va fi de 8 procente.
Creșterea prețului gazelor naturale ar putea depăși însă 10 procente, dacă ANRE va recunoaște cererile distribuitorilor de gaze naturale care reclamă venituri amânate de 1,5miliarde de lei.
”Fiecare distribuitor vine, ne prezintă o documentație foarte bogată, prin care se solicită venituri amânate. Acea documentație este supusă unei verificări foarte complexe de un comitet numit special. Noi luăm în considere că poână pe 30 iulie o să verificăm și o să apreciem dacă au avut cheltuieli conforme”, a afirmat Havrileț.
Luând în considerare creșterea de 8% a prețului gazelor la 1 iulie, 2% la 1 septembrie și o posibilă creștere de 3 % a tarifului pe baza recunoașterii veniturilor amânate, atunci factura la gaz va crește cu 13% anul acesta.
Leave a Reply