Ovidiu Anton, în vârstă de 33 de ani, este un artist care “cântă de când se ştie” şi va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2016 după multe “bătălii pierdute”. Acesta a mai urcat pe scena competiţiei naţionale a Eurovision de patru ori, în 2010, 2012, 2013 şi 2015.
La Eurovision Song Contest 2016, de la Stockholm (Suedia), Ovidiu Anton va reprezenta România cu piesa “Moment of Silence”, câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat duminică seară, la Sala Sporturilor din Baia Mare, şi a fost difuzată în direct la TVR.
“Mă bucur că muzica mea a transmis emoţie şi a atins suflete. Asta înseamnă că am reuşit să fac artă”, a declarat Ovidiu Anton, în conferinţa de presă organizată după finala selecţiei naţionale a Eurovision.
Ovidiu Anton a mai spus că se bucură foarte mult că a câştigat finala naţională Eurovision, “după atâtea bătălii pierdute”. “Şi nu este uşor să pierzi. Cred că fiecare bătălie pierdută a fost o treaptă spre o victorie mult dorită. Şi cred că toţi cei care sunt învingători nu trebuie să se oprească la primul prag. Cred că trebuie să luptăm, să fim perseverenţi. Mă bucur că am demonstrat asta într-o selecţie în care a votat numai publicul, pentru că eram obişnuit cu aprecierea oamenilor de specialitate. Eu ştiu cine sunt şi ştiu că mă apreciază artiştii şi oamenii de specialitate, dar până acum nu am ajuns atât de aproape în inimile publicului şi ascultătorilor, iar pentru mine acesta este un pas imens. Acum la 33 de ani, după 26 de ani pe scenă, sunt foarte fericit”, a spus Ovidiu Anton.
Acesta a mai afirmat că melodia sa “Moment of Silence” (pentru care Ovidiu Anton semnează şi muzica şi textul, n.r.) are un mesaj internaţional, fiind dedicată oamenilor. “Sunt convins că peste tot în lume vieţile oamenilor vin pe locul doi, în locul intereselor de fel de fel”, a mai spus cântăreţul.
Întrebat dacă melodia “Moment of Silence” este şi un tribut adus victimelor tragediei din clubul Colectiv, Ovidiu Anton a spus că piesa sa nu este una comemorativă, fiind însă dedicată oamenilor care pot schimba ceva. “Există nişte limite pe care cred că nu este cazul să le trecem. Există nişte lucruri care se simt fără a fi nevoie să le spunem. Piesa mea nu este o piesă comemorativă. Cine nu s-a gândit, nu numai că nu e rocker, nu e om. Dar piesa mea este pentru cei care sunt astăzi aici, este pentru cei care pot face ceva ca să stopăm un serial (…) E un serial întreg pe care noi trebuie să îl regizăm, nu alţii. Mă bucur că am reuşit să câştig demn, fără să apelez la senzaţional, pentru că eu aşa sunt şi nu vreau să fiu altfel”, a mai spus Ovidiu Anton.
Totodată, pe scena finalei naţionale, Ovidiu Anton a mulţumit persoanelor care l-au susţinut. “Vă mulţumesc tuturor, mulţumesc publicului care a votat, mulţumesc comunităţii rock din România (…)”, a spus Ovidiu Anton.
El i-a adus un omagiu şi regretatului realizator de televiziune Titus Munteanu. “Titus Munteanu m-a învăţat că cel mai mare semn de superioritate este bunătatea”, a spus Ovidiu Anton. “Sper ca ‘Moment of Silence’ să se audă dincolo de nori, până la Titus Munteanu”, a adăugat Ovidiu Anton, în conferinţa de presă.
Totodată, acesta a dedicat victoria sa “celor care au pus laţul pe cultura din România” şi au transformat-o într-o “iarbă seacă, o iarbă palidă, încercând să ne facă turmă”. “Noi nu suntem turmă, noi suntem lupi, noi suntem daci (…) Noi nu dormim, suntem aici, suntem puternici”, a mai spus Ovidiu Anton.
Ovidiu Anton s-a născut pe 24 februarie 1983, la Bucureşti.
“It’s all about Rock ‘n Roll !”, se descrie Ovidiu Anton pe pagina sa de pe platforma de socializare Facebook, precizând că este un artist care “cântă de când se ştie”.
Prieten cu scena de la 6 ani, Ovidiu Anton a studiat chitara şi pianul la şcoala de muzică. Din dorinţa de a compune şi a interpreta muzică rock, în 1998 a înfiinţat trupa Carpe Diem, alături de care a concertat în ţară şi străinătate timp de 4 ani.
A câştigat locul al doilea la secţiunea interpretare a Festivalului Naţional Mamaia 2003, cu piesa proprie “Vreau”, iar între 2004 -2006 a fost desemnat şef de promoţie al Şcolii Vedetelor, ediţia a doua, o producţie organizată de Televiziunea Română.
Ovidiu Anton a reprezentat România la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur în 2005, iar din 2008 a fost solistul trupei Pasager, alături de care a susţinut sute de concerte şi a participat la selecţia naţională Eurovision 2010, cu melodia “Running Out Of Time” (locul al şaselea). Împreună cu aceeaşi trupă, a câştigat locul al doilea la secţiunea rock, din cadrul Festivalului Naţional Mamaia 2011.
Ulterior, Ovidiu Anton a hotărât să meargă mai departe interpretând propriile sale creaţii. De aceea, prezentarea melodiei sale “I Walk Alone” la selecţia naţională Eurovision 2012 a expus momentul prin care acesta trecea. Atunci, Ovidiu Anton a ocupat poziţia a cincea.
Ovidiu Anton a mai încercat să câştige selecţia naţională a Eurovision în 2013, cu melodia “Run Away With Me Tonight” (locul al 11-lea), şi în 2015, cu piesa “Still Alive” (locul al treilea).