Weekendul acesta a fost unul dedicat cu siguranță cumpărăturilor. De ce?! Pentru că majoritatea bugetarilor își ridică salariile în data de 15 a fiecărei luni. Bucurie mare pe cei ce vând mărfuri, indiferent că e vorba despre supermarketuri sau bazarul sucevean. Bucurie și pentru cumpărători pentru că achiziționarea de diferite produse poate fi chiar terapie pentru mulți. Și cum toamna e cea cauzatoare de depresii sezoniere, așa cum aminteam nu cu multă vreme în urmă, am mai putea adăuga, iată, o modalitatea de a alunga depresia: cumpărăturile. E drept că e o variantă de scurtă durată. Unde mai pui că, după ce s-au terminat banii, depresia s-ar putea adânci și tot la plimbările lungi, pe jos, la lumina naturală – căci combustibilul e scump – e musai să revenim.
Vorbeam despre cumpărături. Care pot fi motiv de bucurie, dar și de întristare. Pentru că mai toți avem dorința de a acumula, de a ne înnoi în diferite moduri. Doar că, uneori, acumulăm și ne înnoim cu lucruri mai puțin necesare. S-a tot vorbit despre tehnicile de expunere a mărfurilor pe rafturi, care ne determină să facem achiziții inutile. Care va să zică, noi, cumpărătorii, suntem persoane nevinovate. Alții ne manipulează și ne fac să cheltuim în exces, atunci când avem și cu ce.
Și ca să cresc doza de lipsă de vinovăție, am să spun că aceste cumpărături inutile se datorează unei reacții naturale psihice, numite “Efectul Diderot”. Simplu de înțeles despre ce este vorba, dacă vă spun că Diderot a fost un filosof francez foarte celebru, care a trăit toată viața în sărăcie. La vârsta de 52 de ani, pe când trebuia să-și mărite fiica, dar nu avea bani să-i ofere o zestre, Caterina cea Mare a Rusiei i-a oferit o sumă impresionantă în schimbul bibliotecii pe care acesta o deținea. Și, uite așa, omul nostru și-a umplut portofelul. Prima achiziție a fost un halat luxos. A fost startul unei nebunii a cumpărăturilor, pentru că halatul atât de frumos nu se mai potrivea cu nimic din ce avea în jur. A urmat un covor, sculpturi frumoase, o oglindă, un scaun făcut din piele. Lucruri care nici nu i-ar fi trecut prin cap să le cumpere înainte de achiziționarea halatului.
Cam așa e și cu noi! Cumpărăm adesea lucruri ce declanșează apoi un lanț întreg de cumpărături. Rochia achiziționată are nevoie de pantofi potriviți, pantofii de o poșetă pe măsură, poșeta de o haină. Și lista continuă. Doar izvorul banilor seacă la un moment dat.
Drept pentru care, atunci când plecați la cumpărături, ar fi bine să o faceți o listă, pe care să o și respectați mai apoi. Și feriți-vă de halate! Par nevinovate, dar nu e chiar așa!
Mai bine investiți în educație. Regulat și în doze. Și vom găsi mai ușor vina. În orice situație.