full screen background image

Portul Constanţa va fi listat la bursă

port Constanta     Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la descentralizarea Portului Constanţa, că se va proceda ca în cazul marilor porturi europene, prin listare la bursă, Guvernul şi autoritatea locală urmând să deţină participaţii minoritare.

Întrebat dacă Portul Constanţa va trece la Primăria Constanţa, Ponta a precizat: “Portul Constanţa, pentru că este un loc atât de important pentru România, pentru toată Europa, pentru ceea ce vrem să facem, noua Cale a mătăsii, cred că trebuie să îmbine autoritate locală, autoritate centrală şi investitori privaţi”.

El a vorbit despre listarea la bursă a societăţii portuare.

“Adică să o listăm la bursă, să avem investitori privaţi, să avem participaţie minoritară a Guvernului şi participaţie minoritară a autorităţii locale. Aşa se întâmplă în marile porturi europene şi aşa funcţionează lucrurile bine”, a adăugat Ponta.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, speră ca Victor Ponta să îşi ţină promisiunea privind trecerea a 20% din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa la autorităţile locale, deşi ministrul Transporturilor se opune, precizând că nu poate să se ia de gât cu ei sau să se împuşte.

“Eu am discutat chestiunea cu Ponta, o să văd, la un moment o să vină alegeri, o să vedem dacă le trec aici, o să vedem după aia cine s-a ţinut de cuvânt, cum votează lumea. Ce vrei să fac mai mult de-atât? Să mă iau de gât cu ei, să mă împuşc? Nu pot să mă împuşc. Eu cred că primul-ministru se ţine de cuvânt, el aşa mi-a spus. La un moment dat vin alegeri, dacă nu ne-am ţinut de cuvânt lumea ne penalizează, nu e aşa în politică? Dacă vii şi spui da, trec portul şi nu treci portul, nu te mai votează, înseamnă că i-ai minţit”, a menţionat Radu Mazăre.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, dezaprobă iniţiativa ca acţiuni ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa să mai treacă la autorităţile locale, susţinând că cele 20 de procente deţinute de acestea sunt suficiente.

Întrebată în octombrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, ce părere are despre faptul că autorităţile locale doresc mai multe acţiuni la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Ramona Mănescu a răspuns: “Părerea mea este că Portul Constanţa este un obiectiv strategic de interes naţional şi cu asta cred că am spus tot”.

Ulterior, la o nouă întrebare pe acest subiect, ministrul Transporturilor a precizat: “Autorităţile locale au 20%, vi se pare că nu au destul?”. “Ba da”, a venit răspunsul din sală. “Şi mie”, a încheiat Ramona Mănescu.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţinea, în 18 septembrie, că autorităţile locale ar putea primi încă 15% din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15% din acţiuni să fie listate pe Bursă.

“Am discutat cu premierul ca să scoată 15% pe Bursă ca să fie cât mai transparent şi 15% să revină Consiliului Local şi statul să rămână cu 30%. Aceasta este forma agreată cu premierul pentru moment, vedem după aia cum funcţionează. În momentul când statul are 30%, o să fie pe Bursă, o să fie Consiliul Local, o să fie Fondul Proprietatea, totul va fi transparent, nu va mai fi ca acum în coordonare, în subordine, nu se ştie, acolo e o situaţie complicată în portul ăla pentru că cei de la minister consideră că ei sunt în continuare jupâni pe portul respectiv, dar ei, de fapt, nu mai au decât 60%, ei sunt într-o societate comercială, nu e clar, în momentul când pleacă 15% pe Bursă totul e la vedere, că intră sub incidenţa unei altei legi, a companiilor care sunt listate şi nu mai poate să vină nimeni de la minister, cu nu ştiu ce mandat să ia el, să vadă, să controleze ş.a.m.d.”, declara Radu Mazăre.

În toamna anului trecut, primarul Constanţei anunţase că cele 60 de procente deţinute de Guvern la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi împărţite între Primăria Constanţa, Primăria Năvodari, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa.

În prezent, statul deţine 60% din acţiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea şi 20% Consiliul Local Municipal Constanţa.

comments

comments




Leave a Reply

avatar