Doza de educaţie (DDE) – Weekendul acesta, pe 16 noiembrie, s-a marcat Ziua Internațională a Toleranței. Un concept care are rezonanțe diferite în fiecare dintre noi, în funcție de contextul în care ne-am dezvoltat și în care viețuim, de educația primită, în funcție de oamenii în mijlocul cărora suntem. Dar oricât de diferite sunt nuanțele toleranței pentru fiecare, un lucru este universal valabil: toleranța este una dintre valorile fundamentale ale unei societăți sănătoase și echilibrate.
De ce? Pentru că, în esență, toleranța este despre acceptare și respect. Indiferent dacă ne referim la diferențele de opinii, religie, cultură sau identitate. Iar toleranța nu este doar un concept abstract ce promovează armonia socială, ci și un element cheie în dezvoltarea personală. Pentru că fiecare dintre noi avem nevoie să fim acceptați și respectați pentru ceea ce suntem, indiferent cât de diferiți le părem celorlalți, iar acest lucru este posibil dacă la rândul nostru acceptăm și respectăm.
Dacă vrem să trăim într-o societate mai tolerantă, la școală și acasă, trebuie să-i încurajăm pe copii să-și dezvolte o mentalitate de „înțelegere activă”. Acea înțelegere care presupune ascultarea celuilalt fără a-l judeca imediat, fără a impune propriile noastre convingeri sau valori. Este un act de empatie, care permite conexiunea autentică între indivizi și reducerea conflictele. Dar câți dintre adulți au exercițiul acesta al amânării, câți reușesc să fie ei un model, care amână startul judecății și etichetării celuilalt, mai ales când celălalt nu-i este pe plac…
Pe de altă parte, toleranța nu înseamnă că trebuie să accepți orice comportament sau atitudine. Pentru că de multe ori, toleranța „fără limite” poate duce la validarea unor acte de violență, discriminare sau abuz. O societate nu poate fi sănătoasă dacă permite ca astfel de comportamente dăunătoare să fie acceptate sau ignorate sub pretextul diversității sau al respectului pentru “libertatea de exprimare”.
Toleranța rămâne deci un echilibru delicat între deschiderea față de diversitate și stabilirea unor limite clare în fața comportamentelor care pun în pericol bunăstarea individuală sau colectivă.
Trebuie să recunoaștem că trăim într-o lume a extremelor, în care e greu de ținut linia de aur a toleranței.
În care e greu să rămâi conectat cu celălalt, nu pentru că ar fi prea diferit de tine, ci pentru că lui îi este greu să accepte ceea ce te face pe tine să fii diferit de alții.
prof. Maria Adriana Nichitean