Pe repde înapoi (PRI) – Astăzi rememorăm un incident tragic petrecut în ziua de 30 octombrie 2015 în sectorul 4 din București și despre care s-a scris și s-a vorbit imens.
În clubul Colectiv izbucnea un incendiu care provoca decesul a 64 persoane și rănirea altor 160.
Potrivit mărturiilor supraviețuitorilor, flăcările au izbucnit în timpul concertului unei trupe rock, din cauza artificiilor care au aprins buretele de pe pereți.
Gazul toxic emanat a fost letal pentru cei care nu au mai avut timp să se evacueze din spațiul care avea doar o singură ușă îngustă de acces.
La deznodământul fatal a contribuit și panica instalată, unele victime călcându-se pur și simplu în picioare în încercarea de a se salva.
Efectele distructive ale flăcărilor și fumului au fost sporite de faptul că incinta nu era dotată cu extinctoare, interiorul era ticsit cu materiale inflamabile, iar numărul spectatorilor era de 4 ori mai mare decât numărul de locuri.
Amploarea incendiului din clubul Colectiv a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție – la fața locului au acționat numeroase echipaje SMURD și de Ambulanță, dar organizarea lor a avut lacune, după cum au relevat anchetele ulterioare.
Urmările imediate ale tragediei de la Colectiv au fost decretarea a trei zile de doliu național și tendința de restructurare a metodelor de intervenție ISU în astfel de cazuri.
După numai câteva zile, în urma presiunilor opiniei publice, Guvernul VICTOR PONTA a demisionat, la fel și primarul Sectorului 4, CRISTIAN POPESCU PIEDONE.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a înăsprit condițiile de funcționare ale unităților publice, stabilind criterii clare nu numai de dotare și construcție, ci și sancțiuni mai dure.
Mii de bucureșteni au donat atunci sânge pentru victime, iar medicii și asistentele din spitalele la care au ajuns răniții au rămas zile la rând pe baricade, venind la serviciu inclusiv medici pensionați sau aflați în concediu.
Ancheta penală deschisă de procurori implică 11 persoane, o parte dintre ele primind pedepse cu închisoarea.
Tabloul sumbru al incendiului a fost completat în lunile următoare, când alte victime aflate în stare gravă în spitale din țară și străinătate au pierdut lupta pentru viață.
Acesta a fost cel mai grav accident din România de după 1989, depășind numărul de decese din accidentul aviatic de la Balotești, din 1995.
Bogdan Diaconiţa