full screen background image

DDE: Muzică în Cetatea Sucevei…

Doza de educație (DDE) – Weekendul acesta dealul Cetății de Scaun a Sucevei a răsunat de motoarele turate ale motocicletelor și de muzică rock. A luat câțiva ani Motorfest-ului să convingă minți nițel îngustate că nu e despre satanism, despre comportamente extreme sau dintre cele ce te duc la pierzanie, dar uite că a reușit.

Chiar dacă invitația site-ul festivalului era adresată entuziaștilor de motoare alături de familii, pentru a se conecta și celebra dragostea pentru drumurile deschise, spectatorii au fost diverși. Și mai domoli, și mai iuți, care sigur nu s-au urcat niciodată pe un motor, însă pentru care festivalul a fost un prilej de a asculta și trăi muzica, de a socializa, de a întâlni trupe pe care le-au văzut sau le-au ascultat doar la televizor și în mașină, la radio.

Mi-a plăcut faptul că am întâlnit la festival mulți voluntari tineri, faptul că cei mai mulți oameni căutau locuri unde să arunce gunoaiele și nu le aruncau la întâmplare, că cel mai mic participant se bucura de pe umerii tatălui neavând mai mult de un an, în timp ce cel mai vârstnic participant cânta și trăia muzica fără să se uite în jur la potențialii cârcotași.

N-am auzit ca vreunul dintre artiștii de pe scenă să fi fost prins cu vreun pliculeț cu prafuri, nici versuri de prost-gust pe ritmuri balcanice, așa că mai toate au fost pe plus în Cetatea Sucevei.

Festivalul motocicliștilor a fost cu bucurie, chiar dacă porțile au fost deschise și pentru cei care nu sunt deținători de motoare, și pentru cei care nu ascultă doar rock, indiferent de vârstă.

Și până la urmă cred că este importantă chiar această deschidere. Pentru că nu-l poți face pe cel care nu-ți este aidoma să te înțeleagă, decât dacă îi deschizi ușa. Dacă îl lași să te cunoască mai bine, să-ți asculte ritmul și să te simtă. Pentru că muzica, indiferent de gen, nu poate fi ierarhizată decât subiectiv, de contextul în care fiecare s-a dezvoltat. Și niciun gen muzical nu poate fi superior altuia, atâta vreme cât își are ascultători și trăitori de ritm.

Cu Bucovina Motorfest ne reauzim anul viitor, cu muzica de orice gen, în fiecare zi.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments