full screen background image

PRI: Catastrofa de la Cernobîl (1986)

Pe repede înapoi (PRI) – 26 aprilie 1986 rămâne ziua care a schimbat nu numai viețile a milioane de oameni, ci și programele de dezvoltare energetice ale omenirii.
Atunci s-a produs catastrofa de la centrala nucleară Cernobîl din Uniunea Sovietică, acum pe teritoriul Ucrainei.

Un test de securitate efectuat de personalul centralei a scăpat de sub control, ducând la două explozii care au pulverizat unul dintre reactoare.

Un nor puternic radioactiv a acoperit în special Ucraina, Belarus, Rusia, Polonia, Germania și nordul Europei, provocând creșterea bruscă a cazurilor de iradiere în rândul populației.

Anchetele derulate au scos la iveală grave erori de concepție a reactorului, dar și de manipulare din partea personalului.

Zeci de localități din jurul centralei au fost evacuate cu întârziere, după care reactorul distrus a fost acoperit cu un sarcofag de beton.

De la Cernobîl până la frontiera cu România distanța este de aproximativ 400 de kilometri, așa încât norocul nostru în 1986 a fost că vântul a bătut spre nord, îndepărtând norul radioactiv.

Per total, impactul a fost devastator: contaminarea radioactivă de la Cernobîl a provocat, până acum, moartea a peste un milion de oameni prin diverse forme de cancer.

Și, din păcate, rata deceselor se menține ridicată.

Pe de altă parte, accidentul a pus în discuție grija pentru siguranța industriei de energie nucleară, încetinind extinderea ei pentru mulți ani…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments