A trecut ceva vreme de când încerc să pun în doze educația. O fac în primul rând pentru mine, recunosc, pentru că am nevoie de ea pretutindeni, dar în egală măsură și pentru dumneavoastră.
Dacă stau bine și mă gândesc omul este eminamente egoist. Cam tot ce face, conștient sau mai puțin conștient, e pentru binele personal. Educăm cu speranța că ne vom putea înconjura de persoane mai bine educate, iubim pentru că asta ne dă nouă o stare în căutarea căreia suntem, îi ajutăm pe ceilalți pentru că ne place să ne înconjurăm de oameni fericiți și mulțumiți. Cel puțin asta e ordinea firească a lucrurilor pentru mine.
Vorbeam despre dozele de educație și rostul lor. Mă întreba o bună prietenă cât din ceea ce spun în ele reușesc să aplic în viață. Fără a face o analiză detaliată, pot spune cu sinceritate că mult mai puțin decât mi-aș dori. Asta nu mă face însă o persoană mai puțin sinceră sau cu intenții mai puțin bune. Ci doar una care își dorește să facă bine mai multe, chiar dacă nu reușește totdeauna.
Educația în doze sau nu își are motorul cred eu în continua curiozitate și dorință de a lămuri lucruri pe care nu le stăpânești pe deplin. Iar dacă cineva îți oferă câteva răspunsuri sau dileme în plus legat de existența ta, poate fi de ajutor.
E drept că schimbarea, în fiecare dintre noi cei interesați de educație, e de durată. Și lucrul acesta, deși adevărat, nu ne convine. Ne-am obișnuit să ne deplasăm mai mult cu mașina pentru a ajunge rapid unde ne propunem, să tratăm bolile cu medicamente puternice ca să ne tămăduim mai repede, să mâncăm alimente gătite ,,fast”, să citim rezumatul unui articol decât articolul în întregime.
Doar că educația e un tratament de lungă durată. Ca cele naturiste, alternative, a căror rezultate se văd într-un timp de care nouă ni se pare că nu mai dispunem. Faptul că ești un promotor al educației nu te face neapărat un om mai educat decât alții. Nu te ferește de greșeli. E ca și în cazul sănătății fizice. O boală poate da naștere la anticorpi meniți să lupte mai bine pentru sănătatea ta. O greșeală făcută în educație, te poate face să te repoziționezi astfel încât să greșești mai puțin data viitoare, făcând lucrurile mult mai bine. Important este însă să identifici punctele slabe, să le recunoști și să cauți soluții.
Deci este rost de educație, în orice formă, dar mai ales în doze regulate!
prof. Maria Adriana Nichitean