full screen background image

PRI: Moare papa Ioan Paul al II-lea (2005)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 2 aprilie a consemnat, în istoria recentă, decesul papei IOAN PAUL AL II–LEA, petrecut în anul 2005.

Înaltul prelat polonez – pe numele oficial KAROL WOJTYLA – a fost primul papă de altă origine decât italiană.

Pontificatul său a durat 26 de ani și a fost contemporan cu schimbările politice majore care au dărâmat regimurile comuniste din Europa de Est și au dus la divizarea mai multor state.

Demn de remarcat este că IOAN PAUL AL II–LEA nu a contestat niciodată implicarea în derularea acestor evenimente, chiar dacă a spus mereu că el predică evanghelia și nu democrația.

În primăvara anului 1981, destinul lui IOAN PAUL AL II–LEA a atârnat de un fir de ață, după ce a fost victima unui atentat, în timpul unei ceremonii la Roma.

Un asasin turc – despre care s-a aflat mai târziu că a fost dirijat de Serviciile secrete bulgare și sovietice – a tras asupra papei mai multe focuri de armă, care nu i-au fost fatale.

2 ani mai târziu, papa anunța în mod public că l-a iertat pe agresor și chiar s-a întâlnit cu acesta, în închisoare.

În 1999, IOAN PAUL AL II–LEA vizita România, prilej pentru a fi oaspetele președintelui EMIL CONSTANTINESCU, a mitropoliților grecocatolici LUCIAN MUREȘAN și IOAN ROBU și a patriarhului bisericii ortodoxe, TEOCTIST.

Revenind la semnificația zilei de astăzi, pe 2 aprilie 2005 papa IOAN PAUL AL II–LEA înceta din viață, la vârsta de 85 de ani.

Locul lui la conducerea bisericii catolice avea să fie luat de BENEDICT AL XVI–LEA.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments