full screen background image

PRI: Ultimii soldați americani părăsesc Vietnamul (1973)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 29 martie a anului 1973 consemna finalul unei intervenții armate despre care s-a vorbit mult și s-a scris enorm.

Ultimii soldați americani părăseau Vietnamul, punând astfel capăt unei implicări directe de 8 ani, care a devastat regiunea asiatică.

Războiul dintre Vietnamul de Nord și cel de Sud evident că a atras marile puteri, dornice să-și stabilească sferele de influență și să-și instaleze oameni loiali la conducere.

În apărarea nordului au sărit Uniunea Sovietică și China, iar sudul a fost sprijinit cu trupe și armament de Statele Unite.

Luptele purtate în special în zone cu natură sălbatică au făcut 60.000 de morți și peste 150.000 de răniți în armata americană, dând naștere unui curent pacifist puternic în rândul populației.

În fața deznodământului pesimist care se contura, președintele RICHARD NIXON a semnat un acord de pace și a ordonat retragerea trupelor.

Lăsate fără sprijin, forțele militare ale Vietnamului de Sud au fost învinse, iar țara s-a unificat sub conducere comunistă.

Iar în ceea ce privește Statele Unite, una dintre consecințele războiului a fost că din același an, 1973, s-a renunțat la serviciul militar obligatoriu.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments