Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne întoarcem PE REPEDE ÎNAPOI ceva mai aproape în timp, pentru a rememora o catastrofă produsă în Japonia într-o zi de 11 martie.
În anul 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter lovea coasta de est a țării, producând un puternic tsunami, cu valuri de 10 metri înălțime.
Incidentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie (după Cernobîl), fiind declarată stare de extremă urgență la centralele nucleare de la Fukushima.
Deși în primele ore după cutremur autoritățile au liniștit populația, spunând că nu au existat scurgeri de substanțe radioactive, 4 zile mai târziu a apărut informația că s-au produs două explozii la unul dintre reactoare, provocându-se astfel o puternică creștere a radioactivității în zonă.
În noile condiții, aproximativ 400.000 de persoane au fost evacuate, nivelul de radioactivitate înregistrat fiind de o mie de ori peste limita normală, rafalele de vânt contribuind din plin la contaminarea radioactivă a aerului.
Specialiști veniți în ajutor din întreaga lume au încercat mai multe metode de răcire a reactoarelor, inclusiv cu apă deversată din elicoptere, dar eficiența a fost scăzută, astfel încât și în prezent zona Fukushima rămâne iradiată.
Cutremurul de proporții din 2011 a făcut 27.000 de victime, iar infrastructura a avut serios de suferit, pierderile centralizate de Guvernul japonez depășind echivalentul a 200 de miliarde de euro.
Bogdan Diaconiţa