full screen background image

PRI: URSS este numit un imperiu al răului (1983)

Pe repede înapoi (PRI) – Pe 8 martie ne întoarcem în timp pentru a rememora o declarație politică ce a prezis căderea comunismului în Europa de Est.

În anul 1983, președintele american RONALD REAGAN numea Uniunea Sovietică un imperiu al răului, dorind astfel să atragă atenția asupra pericolului reprezentat de cea mai puternică țară comunistă.

Declarația a fost făcută într-un cadru religios, la întâlnirea Asociației Naționale a Evanghelicilor, dar răsunetul ei a cuprins întreaga lume laică.

Anterior, pe un ton la fel de dur, REAGAN afirmase că marxism–leninismul va ajunge în mormanul de cenușă al istoriei.

Aceste critici directe la adresa URSS au stârnit reacția omologului IURI ANDROPOV, care a replicat că asemenea viziuni tensionează și mai mult relațiile dintre cele două state.

Dar RONALD REAGAN știa foarte bine ce face: politica militară agresivă i-a adus superioritate în fața Uniunii Sovietice, țară măcinată de grave probleme economice.

Practic, cel mai mare stat comunist a ajuns în situația de a-și falimenta economia din cauza uriașelor cheltuieli militare.

Totuși, timpurile aveau să se schimbe: peste 2 ani, în 1985, la conducerea URSS ajungea MIHAIL GORBACIOV, care va începe un proces de democratizare a societății și de deschidere în plan extern.

Deoarece a realizat că sistemul comunist nu mai este fiabil, a dorit să-l reformeze, dar acest lucru s-a dovedit imposibil, ducând în final inclusiv la dezmembrarea țării.

 

 

comments

comments