full screen background image

PRI: Soldaţii americani părăsesc Vietnamul (1973)

Pe repede înapoi (PRI) – Unul dintre marile conflicte armate ale secolului trecut cunoștea, într-o zi de 23 ianuarie, o turnură favorabilă, prilej pentru noi de a detalia subiectul.

În anul 1973, președintele american RICHARD NIXON anunța încheierea unui acord de retragere a trupelor de pe fronturile din Vietnam.

Războiul început cu 12 ani înainte nu numai că secătuise bugetul național, dar crease o atmosferă puternic pacifistă în Statele Unite.

Conflictul asiatic a fost alimentat, în favoarea nordului comunist, de către Uniunea Sovietică și China, care au contribuit nu numai cu armament și tehnică de luptă, ci și cu personal pregătit.

Războiul de gherilă ajunsese în 1973 într-un punct de maximă uzură, așa încât președintele NIXON a inițiat tratative cu reprezentanții Vietnamului de Nord, în urma cărora a fost semnat acordul de pace.

Pierderile combatanților au fost uriașe: în total aproape un milion de morți și două state, și așa sărace, lăsate în ruină.

După retragerea trupelor americane, conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud și unificarea țării sub conducere comunistă.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments