full screen background image

PRI: Maimuţa Sam, în spaţiu (1959)

Pe repede înapoi (PRI) – Odiseile spațiale au reprezentat întotdeauna puncte de atracție maximă în rândul opiniei publice tocmai prin dorința de cunoaștere asociată cu neprevăzutul.

Ne amintim că, pe 4 decembrie 1959, Administrația Aeronautică și Spațială Americană trimitea în spațiu misiunea Little Joe 2 care transporta maimuţa SAM pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor.

Zborul a durat doar 11 minute, iar capsula avea să fie recuperată din Oceanul Atlantic, cu maimuța intactă.

De altfel, macacul SAM a fost primul dintr-o serie de maimuțe trimise în cosmos pentru a studia impactul asupra vieții.

Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie să precizăm că înainte cu doi ani, în 1957, sovieticii expediaseră în mediul extraterestru primul animal, pe cățelușa LAIKA, aceasta decedând în timpul misiunii.

Toate aceste experimente au pregătit terenul călătoriilor spațiale umane, specialiștii revizuind adaptarea în condiții de imponderabilitate și măsurile de securitate în cazuri extreme.

Deși asociațiile de protecție a animalelor au formulat critici referitoare la folosirea pe post de cobai, interesul general a primat, așa încât zborurile spațiale cu animale au continuat.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments