În cadrul amplelor evenimente culturale “Monica Lovinescu – centenarul nașterii (1923 – 2023)”, ce se desfășoară la Fălticeni între 16 și 19 noiembrie, a avut loc și conferința “O întâlnire de neuitat. După-amiaza mea cu Monica Lovinescu”, susținută de către prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, istoric, directorul Bibliotecii Naționale a României și fost ministru de externe.
Foarte mulți oameni de cultură, profesori, politicieni, directori de instituții, jurnaliști în publicul care a urmărit conferința (care a avut loc joi 16 noiembrie, între orele 17 – 18) chiar și de pe holul din fața amfiteatrului de la Colegiul Național “Nicu Gane”.
“O să vă spun despre o întâmplare care a avut loc într-o zi de vară. Era 6 iulie 2001, la Paris. (…) Am vorbit cu Monica Lovinescu despre istorie, despre oamenii de cultură, despre alegerile din 2000, când Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor au ajuns în turul doi. Exilul a fost pentru ei (n.r. mulți dintre cei care erau la Radio Europa Liberă) o formă de rezistență dar și împăcare cu sine. (…) Monica Lovinescu îl iubea pe Gabriel Liiceanu, pe Horia Roman Patapievici. Am vorbit despre modul în care, cu greu, primeau cărți din țară”
Un lucru simpatic pe care l-a spus despre Emil Constantinescu: “A venit la Paris după ce a fost ales președinte al României. Iar Monica Lovinescu i-a spus: “Aveți atâția intelectuali, folosiți-vă de ei!”. Iar Emil Constantinescu ne-a surprins că ne-a cerut nouă numărul de telefon al unor intelectuali. Președintele României ne cerea nouă numărul de telefon a lui Gabriel Liiceanu”, a povestit istoricul Adrian Cioroianu.
A fost apoi lecturat un scurt fragment (pe care-l redăm în format audio mai jos) din ultimul volum al “Jurnalului” Monicăi Lovinescu:
Relu Gavril – Ursache
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/11/14/manifestari-dedicate-monicai-lovinescu-la-falticeni/