full screen background image

Caravana SFR revine la Râmnicu Sărat

În perioada 3-5 noiembrie 2023, timp de trei zile, Caravana Serile Filmului Românesc (SFR) revine la Râmnicu Sărat, tot cu filme bune și invitați de excepție. După ediția pilot din 2022, care a adunat sute de spectatori în fața marelui ecran de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, organizatorii anunță o a doua ediție, care pune reflectoarele pe Irina-Margareta Nistor, Nicodim Ungureanu, Sorin Lupașcu, Georgiana Saizescu, Cătălin Saizescu.

Filme-capodoperă, producții noi și documentare care scriu istorie vor rula pe marele ecran de la Râmnicu Sărat, în cea de-a doua ediție a Caravanei SFR la Râmnicu Sărat, care este extinderea unicului festival dedicat exclusiv filmului românesc și care are o tradiție de 14 ani la Iași.

Prima seară de festival se va încheia cu esența timpurilor de altădată. După proiecția filmului „Playback” (regia Iulia Rugină), protagonistul Sorin Lupașcu – cel mai cunoscut DJ din perioada României comuniste va (re)crea atmosfera discotecilor din anii ’80, într-un retro party pe vinyl. „Șapte ani am lucrat la film. Iulia m-a încântat. Mi-a zis să-i dau toate înregistrările pe care le aveam, iar tot ce ați văzut sunt imagini, care nu au fost niciodată publicate în România. Erau pe casetele mele de acasă, care acum au devenit publice. Am revăzut atâtea secvențe, atâtea lucruri care nu știam că vor ajunge aici. Speranța noastră este ca din acest documentar să reiasă faptul că și atunci lucrurile aveau o calitate și că ținem la această calitate să o ducem mai departe. Indiferent de ce se întâmplă, singura soluție este să lupți, exact cum a luptat și Iulia cu sutele de ore de înregistrări”, mărturisește Sorin Lupașcu

Andrei Giurgia (director al Festivalului Serile Filmului Românesc): „Cunoaștem publicul din Râmnicu Sărat și ne bucurăm de fiecare dată când putem să-l revedem în fața marelui ecran. Faptul că prima ediție, care s-a desfășurat anul trecut, a fost una de succes, la fel ca CineLegendele SFR –  alt proiect de suflet care a avut debutul la Râmnicu Sărat, ne face să credem că aceste festivaluri de film pot avea continuitate și sigur vor crește de la an la an și, mai mult decât atât, cu sprijinul autorităților locale putem face să crească și interesul pentru vizitarea zonei prin evenimentele culturale organizate. Și anul acesta venim cu producții apreciate și aplaudate de publicul larg, care vor rula în prezența unor nume de excepție din cinematografia românească”, precizează Andrei Giurgia, în calitate de director al festivalului.

Sorin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat: „ De când nu ați mai fost la cinematograf? Care este ultimul film pe care l-ați vizionat pe un ecran mare în compania colegilor sau a prietenilor? Dacă nu ați mai trăit demult acele emoții pe care doar artiștii ce au dat viață unor personaje de neuitat le pot exprima, este momentul să vă dați întâlnire cu cinematografia. Caravana Serile Filmului Românesc va poposi în orașul nostru și va aduce cu ea producții noi, ori consacrate, filme pentru toate vârstele și genurile. O poveste stă să înceapă și își așteaptă spectatorii”.

Intrarea la toate evenimentele din program este liberă.

PROGRAM

Vineri, 3 noiembrie 2023

17.00 – Conferință de presă – lansarea Caravanei SFR, ediția a II-a, la Râmnicu Sărat

18.00 – Proiecția filmului „Playback” (regia Iulia Rugină), 2023

Invitat: Sorin Lupașcu, protagonist

*Retro party pe vinyl după vizionarea filmului cu Sorin Lupașcu

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023

15.00 – Proiecția filmului „6,9 pe scara Richter” (regia Nae Caranfil), 2017

18.00 – Proiecția filmului „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), 2023

Invitat: Nicodim Ungureanu, actor

Duminică, 5 noiembrie 2023

11.00 – Proiecție specială pentru copii „Happy Feet 2: Mumble dansează din nou” (regia George Miller), 2011 – Dublat în limba română

14.00 – Proiecția filmului „Sosesc păsările călătoare” (regia Geo Saizescu), 1984

17.00 – Proiecția filmului „Visul” (regia Cătălin Saizescu), 2023

Invitați: Georgiana Saizescu, Cătălin Saizescu

Toate filmele din program vor fi introduse și prezentate de Irina-Margareta Nistor.

 

DESPRE INVITAȚI

Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor este cunoscută drept critic de film, producător de emisiuni TV și radio, traducător, selecționer și director artistic la numeroase festivaluri.
Pasiunea pentru cinema i-a adus și titlul de „vocea” filmelor din anii ’80, odată cu subtitrarea și dublarea a peste 6000 de filme.

Nicodim Ungureanu
Nicodim Ungureanu este un actor român de teatru și film, precum și scenarist. Absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Arte, specializarea Actorie, în 1999, acesta a jucat pe scene din America, Franța și Germania.
În anul 2002, a debutat în lumea filmului – în „Țăcăniții”, urmat de alte interpretări notabile în pelicule precum „Amen” (2002), „Marilena” (2008) și „Doar cu buletinul la Paris„ (2015). De asemenea, este actor la Teatrul de Stat din Constanța.

Georgiana Saizescu

Georgiana Saizescu este cântăreață, actriță și director de casting. Aceasta a absolvit cursurile de actorie ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

Actrița a interpretat roluri memorabile în filme apreciate atât pe plan național, cât și internațional, precum ,,Visul” (2023), ,,Fără prelungiri” (2022), ,,Scurtcircuit” (2017) și ,,Păcală se întoarce” (2006).

Cătălin Saizescu

Cătălin Saizescu a debutat în lumea cinematografiei mai întâi ca actor, iar mai apoi ca regizor, scenarist și producător. Acesta a absolvit cursurile Universității Hyperion – Facultatea de Arte, specializarea ,,Regie de Film și Radio”.

Cu o filmografie vastă și numeroase proiecte de succes, Cătălin Saizescu a reușit să pună România pe harta cinematografiei internaționale, reușind să câștige premiul Outstanding artistic achievement la Shanghai International Film Festival pentru filmul , „Scurtcircuit” (2018). ,,Milionari de weekend” (2004), ,,Păcală se întoarce” (2006), ,,Iubire elenă” (2012) și ,,Visul” (2023) sunt doar câteva dintre filmele produse de îndrăgitul artist.

Sorin Lupașcu

Sorin Lupaşcu, supranumit și ,,DJ-ul discotecilor din vremea comunismului” a mixat piese celebre în faimoasa Disco Ring din Costineşti (la acea vreme era cea mai mare discotecă în aer liber din Europa de Est) sau la balurile studenţeşti din Iaşi. Fireşte, “armele” lui erau discurile vinil, benzile de casetofon sau casetele audio.

În prezent, Sorin Lupaşcu este antrenor de aikido şi producător de emisiuni radio şi TV despre muzica românească, dar din când în când continuă să fie DJ, neuitându-și prima dragoste.

Festival  produs de Asociația ARTIS

Susținut de Consiliul Local Râmnicu Sărat, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, GAL SUS Râmnicul

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Iași, Radio România Cultural, VIVA FM, Exploris TV, Moldova TV, Râmnic Press, newss.ro, Radio Boom, Scurtpe2, TVSE, Gazeta Râmniceană, TVSat, LexPress.ro, Blitz 24,

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH

Site: www.festivalsfr.ro

Citește aici mai multe despre povestea SFR.

comments

comments