full screen background image

PRI: Desenele animate “Cartea junglei” (1967)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de astăzi ne prilejuiește o aducere aminte care pentru unii are legătură cu copilăria, iar pentru alții reprezintă o simplă curiozitate.

Pe 18 octombrie 1967, în cinematografele americane era prezentat filmul de desene animate “Cartea junglei”, realizat de studiourile Walt Disney, după povestea lui RUDYARD KIPLING.

Narațiunea i-a cucerit deopotrivă pe copii și pe adulți tocmai prin simplitate și optimism: MOWGLI, băiețelul crescut de lupi, se împrietenește cu ursul BALOO și trece prin peripeții care mai de care mai palpitante.

Tabloul este completat cu animale sălbatice ce prezintă calități și defecte umane: tigrul SHERE KHAN, pantera BAGHEERA, pitonul KAA, elefantul COLONELUL HATHI, vulturul ZIGGY și cimpanzeul REGELE LOUIE.

Chiar de la debut, “Cartea junglei” s-a bucurat de o bună primire din partea publicului, urmată de încasări generoase pe întreg globul.

Pornind de la filmul prezentat în premieră pe 18 octombrie 1967, au fost realizate alte versiuni care au copiat sau au continuat originalul, dar niciunul nu s-a ridicat la valoarea acestuia.

În pofida tehnologiei 4D care creează efecte super-realiste, vechea realizare este parcă mai umană și merge direct la inimile privitorilor.

Și, spre deosebire de cinematografia tridimensională, va rămâne mereu tânără.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments